El GEN reclama al Govern que paralitzi immediatament la tramitació de les autopistes d’Eivissa (04/06/2005)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) insta al Govern balear i concretament a la conselleria d’Obres Públiques a paralitzar la tramitació dels projectes de les autovies de l’aeroport i de Sant Antoni, després de l’escandalós reconeixement de la flagrant il·legalitat comesa en convocar els afectats de manera irregular.

El fet de tornar a citar els expropiats pel projecte de l’aeroport damunt les seues finques i en les altres condicions que fixa la llei és una demostració clara de com s’han fet les coses: vulnerant les lleis per tal de poder córrer tot el possible i iniciar les obres com abans millor. És tanta la pressa del Govern per a executar aquestes carreteres monstruoses que no han parat barres en eludir el que diu la llei i saltar-se les obligacions que imposa la normativa. Només ha estat davant els advertiments i recursos interposats per la Plataforma que han reconsiderat la seua posició.

Però aquest fet no és sinó una irregularitat més de totes les que es venen denunciant des del principi, i que començaren amb la pròpia Avaluació d’Impacte Ambiental, continuaren amb l’Estudi Econòmic-Finançer, segueixen ara amb les expropiacions i continuaran amb el peatge a l’ombra que no és altra cosa que una gran hipoteca que pagarem entre tots. Tot el procés de les autovies està plagat d’il·legalitats que en el seu moment dictaminaran responsabilitats judicials.

El GEN reitera tot el seu suport a la Plataforma contra les Autopistes i a tots els veins afectats per les expropiacions, als quals convida a no rebre els funcionaris de carreteres el dia de la citació, o be a obligar-los a fer una acta el més detallada possible, incloent-hi tots els elements de la finca. En definitiva a l’estricte compliment de l’article 52 de la llei d’expropiacions. Recordem que aquesta és una nova oportunitat per guanyar temps que és necessari aprofitar.

Per altra banda, el GEN expressa que el nou conveni de carreteres que ofereix el Govern central incorre en el mateix error que el firmat abans per l’anterior Administració: segueix incloent partides multimilionàries per a les autovies de Sant Antoni i de l’aeroport. És incomprensible que si realment es volen evitar aquests projectes desproporcionats es continuï incloent partides elevadíssimes per a ells.

El GEN considera que el nou conveni ha d’eliminar aquests conceptes (les dues autovies) i substituir-los pel de “millora general de la xarxa viària pitiusa”, i que els diners vagin destinats a actuacions d’eliminació de punts negres, substitució de tanques-guillotina, creació d’arcens allà on no n’hi ha i implantació de carrils-bici, entre d’altres mesures semblants, així com un pla de potenciació del transport públic.