Reunió interInsular del GOB a Menorca (17/04/2005)

La trobada que aquest cap de setmana ha reunit a Menorca representants del GOB de les quatre illes ha valorat les greus agressions urbanístiques que pateixen les illes d´Eivissa i Formentera (el Govern Matas va modificar la llei per permetre edificacions dins ANEI amb només 50.000 m2 a Eivissa i 30.000 m2 a Formentera). Preocupen també molt el pla de carreteres a Mallorca i a Eivissa, i l´ampliació de l´aeroport de Mallorca (que pretén passar de 24 milions de passatgers anuals a 38´5 milions). En el cas de Menorca, l´agressivitat dels projectes del port de Ciutadella i els possibles efectes de l´ampliació iniciada de la terminal de l´aeroport es consideren els problemes més destacats de l´illa.

El GOB considera que la targeta verda es podrà avaluar en funció dels projectes que s´arribin a finançar. En aquest sentit, l´entitat prepararà propostes d´inversions en medi ambient que puguin ser finançats pels fons que recapti la targeta verda, que aquests dies ha entrat en vigor, i demana al Govern criteris ambientals en la priorització de l´ús d´aquests fons. Els òrgans d´avaluació han
d´incorporar representants de les organitzacions ciutadanes.

Els ecologistes han valorat els perills que ofereix l´actual projecte de Llei de Conservació de Balears que s´està tramitant al Parlament Balear.
La figura de “Paratge Natural” que preveu la llei es considera una operació d´engany públic, perquè s´està plantejant com a substitució de la figura “Parc Natural” però ni tan sols preveu restriccions urbanístiques. Aquesta política de maquillatge ambiental es considera absolutament denunciable. També les figures europees de la xarxa Natura 2000 es pretenen relegar a proteccions testimonials. El GOB ha entregat una llarga llista de suggeriments de millora a tots els partits polítics i espera que el debat parlamentari que s´ha de produir elimini aquests aspectes del projecte de llei, que actualment presenta també
contradiccions amb la normativa estatal.

En l´anàlisi efectuat sobre el medi marí es constata l´excessiva pressió pesquera que es detecta en general a les Illes, on la presència de fauna marina és molt menor del que hauria de ser. El GOB demana a l´administració i als propis usuaris de la mar que es regulin mesures que permetin disminuir la pressió sobre els recursos pesquers a fi de facilitar una recuperació de les espècies objectiu. Les seccions insulars consideren així mateix del tot denunciable la postura del Govern Balear d´autoritzar un increment de més del 300 % d´extraccions de corall a Menorca, i es tramitaran denúncies davant Europa per denunciar-ho.

A nivell intern, el GOB ha decidit crear una comissió de treball per millorar la coordinació entre les quatre illes, així com per incrementar les relacions del GOB amb altres organitzacions ambientals que treballen a un nivell més global.