Greus problemes d’estabilitat del terreny afecten les urbanitzacions de Sa Caixota i Es Cubells (26/03/2005)

Moviments del terreny argilòs han provocat talls en els accesos, algun dels quals han quedat intransitables

Malgat l’alta perillossitat de la zona costanera de es Cubells, que per la seva composició argilosa i inestable està considerada àrea de protecció de risc, les obres d’urbanització no s’aturen i els problemes d’inestabilitat dels terrenys es multipliquen.

Les darreres jornades de pluja han provocat, a la zona de sa Caixota, moviments del terreny que han derivat en un espectacular aixecament d’un dels vials de la urbanització, que ha quedat intransitable i que posa en perill algunes de les vivendes recentment edificades i que es troben ara en una precària situació, fonamentades únicament sobre argila altament inestable. Malgrat els murs de contenció que intenten donar estabilitat a les edificacions, la composició del terreny, juntament amb els moviments de terra que comporten les obres, comprometen seriosament la seva seguretat.

Per altra banda, a la zona coneguda com “davall es caire”, a es Cubells, també ha estat necessaria la intervenció de maquinària pesant per reobrir els accesos que han quedat tallats en diverses ocassions durant els darrers dos mesos. A aquesta zona, la totalitat de les voravies es troba intransitable degut als remolls de terra i pedres que provoca cada nou episodi de precipitacions, per dèbils que siguin. En cas de precipitacions intenses es provoca un fenòmen de liqüefacció de l’argila que provoca autèntiques riades tan superficials com subterrànies d’un terreny que es converteix en fang semi-sòlid.
Aquest fenòmen de “liqüefacció” ha obligat a realitzar obres d’anclatge de diverses edificacions, a base de micropilots perforats al terreny a gran profunditat. Segons representants d’una de les empreses que ha portat a terme aquests treballs consultats pel GEN, aquesta serà només una sol.lució temporal ja que la inestabilitat del terreny a la zona és, a llarg termini, insalvable.


Malgrat que l’article 4 de la Llei de Sòl Rústic de les illes Balears, recollint legislació bàsica de l’Estat, disposa que en tot cas s’han d’incloure dins de la categoria de sòl rústic aquells terrenys que, per les seves característiques geotècniques o morfològiques no aconsellin el seu desenvolupament urbanístic, pel risc que pot comportar, el PTI, que recull a la seva documentació la perillossitat d’aquesta zona i que, al seu avanç inicial ja preveia com sòl rústic, incompleix ara, al seu texte definitiu, aquest precepte legal i preten, en un evident frau de llei, convertir en urbans aquests trams de costa.

Donat que resulta impossible demanar seny a les autoritats competents, compromeses únicament amb l’especulació, que posen per sobre del sentit comú i la seguretat ciutadana, el GEN demana que s’eviti transitar per la zona, especialment en dies de pluja o dies inmediatament posteriors a precipitacions. Es vol recordar, així mateix, que algun dels remolls de fang que han tingut lloc a la zona, a part de comprometre seriosament l’estabilitat d’algunes edificacions, varen suposar, fa uns anys, l’enterrament de diversos vehicles a la platja de ses Boques i que, en diverses ocassions, excursionistes de la zona s’han trobat en greu perill per la caiguda de roques des dels penyasegats.

Segons informacions que han arribat al GEN, en aquests moments existeixen, als jutjats d’Eivissa, diverses demandes interposades per propietaris d’edificacions de la zona, degudes, precisament, als problemes d’estabilitat que tenen aquestes.