El GEN-GOB i el Consell d’Eivissa presenten una campanya en favor del “comerç senalló” i la compra a l'engròs (15/10/2019)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa ( GEN-GOB ) i el Consell d’Eivissa presenten la campanya “Tu també, digues plàstic 0”, a través de la línia de subvencions en matèria de prevenció, reutilització i reciclatge de residus a entitats sense ànim de lucre 2019, decretada pel mateix Consell.

Tot i que l’evolució de la recollida selectiva a l’illa d’Eivissa va en augment, també segueix aquesta tendència el nombre de residus que són dipositats diàriament a l’abocador. Hi ha famílies que són conscients de la problemàtica que açò suposa, però els hàbits de consum i la quantitat d’embolcalls que trobam en les grans superfícies, fan que no sigui fàcil viure sense plàstic. Per aquest motiu, el Servei d’Educació Ambiental del GEN-GOB, en col·laboració amb el Consell d’Eivissa, han posat en marxa una proposta de sensibilització dirigida a la ciutadania en general, a través d’un tríptic, així com una plataforma web, per prevenir la generació de residus domèstics i fomentar la reducció en origen.

Després de fer un estudi de les possibilitats que ens dóna l’illa: tendes a granel, venda directa amb els pagesos, fonts d’aigua, etc, l’han volgut donar a conèixer en roda de premsa. Atès que els envasos suposen un elevat nombre dels residus plàstics, la campanya es proposa com a objectiu fomentar un canvi en els hàbits de consum cap a alternatives més sostenibles, així com donar eines a la ciutadania perquè aquesta pugui fer un canvi cap a un consum més responsable i sostenible amb l’entorn, amb informació dels comerços de línia verda que els ajudaran en aquesta transició cap a la reducció de residus.

Aquests se centren en les següents categories: alimentació, cuina, bany i neteja, joguines i informàtica, així com alternatives a les bosses ( senallons... ). En aquest sentit, es tracta de facilitar la informació necessària perquè els consumidors conscienciats i decidits a fer un canvi d’hàbits ho tinguin més fàcil per reduir els plàstics d’un sol ús, especialment aquells que provenen d’embolcalls de productes comprats en supermercats i iniciar una tendència cap a la compra a l'engròs i de producte local.

Les actuacions a realitzar s’han fonamentat en dos eixos principals. D’una banda, l’el·laboració d’un estudi, a través del treball de camp, per conèixer quines possibilitats ofereix l’illa, pel que fa a diferents sectors, i poder reduir residus plàstics. I, d’altra banda, la preparació d’un tríptic amb tota aquesta informació, a la vegada que una infografia interactiva en la qual l’usuari pot tenir un mapa detallat de l’illa i veure on trobar botigues en aquesta línia. En total s’han repartit 1000 tríptics i 80 pòsters als comerços adherits a la campanya perquè hom els pugui identificar com a “comerç senalló”.

La selecció de comerços s’ha fet tenint en compte que no fossin cadenes de supermercats i que tinguessin, com a mínim, tres categories d’aliments a granell ( ex: fruita, verdura i llegums ). En el cas de les botigues de menjar preparat, es tracta de llocs en què es pot portar la carmanyola i estan disposats a servir el menjar en aquest recipient. En els primers dies de la campanya ja s’ha aconseguit un augment considerable en aquests comerços gràcies, en part, a la implicació de les escoles adherides al projecte Plàstic 0, que el GEN-GOB desenvolupa amb centres educatius i llars de gent gran, en col·laboració amb la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar ( CSIC ). Es calcula que al voltant de 150 famílies ja s’hi han adherit, la qual cosa suposarà un estalvi de 16.850 kg/ any de residus plàstics, considerant famílies de 3 membres i que aconsegueixin reduir un 75% d’aquests.

 

Enllaç a la infografia: https://view.genial.ly/5d56c8877791bd0f88c3517f/interactive-content-imageninteractiva