AMICS DE LA TERRA EIVISSA, GEN-GOB EIVISSA I PROU RECOLZEN LA VAGA MUNDIAL PEL CLIMA DEL 27 D'OCTUBRE (23/09/2019)

 

A Espanya, més de 300 organitzacions se sumen a la Vaga Mundial pel Clima i signen un manifest en defensa del futur, d'un planeta viu i d'un món just.

El proper 27 de setembre tendrà lloc la Vaga Mundial pel Clima, que té com a objectiu, exigir als governs mesures efectives davant la situació d'emergència climàtica que patim. De fet, a hores d'ara, la crisi climàtica és el major repte a qual s'enfronta la humanitat. Per aquest motiu i per tal de donar resposta a la magnitud del problema, la societat s'està mobilitzant a escala mundial. A Espanya, durant la setmana del 20 al 27 de setembre, multitud de municipis organitzen accions que culminaran, el proper 27 de setembre, en mobilitzacions massives arreu del món.

A Eivissa, el GEN-GOB, PROU i Amics de la Terra, expressen el seu suport als objectius de la plataforma de joves "FRIDAYS FOR FUTURE " i  per "EXTINCTION REBELLION IBIZA" i reclamem:

·       Que les administracions locals declarin immediatament l'emergència climàtica.

 

·       Un model socioecològic que no comprometi la supervivència de la vida tal com la coneixem.

 

·       La posada en marxa i amb caràcter d'urgència de la llei de canvi climàtic.

 

·       L'adopció urgent de les mesures necessàries per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

 

L'absència total de planificació i la visió desenvolupista i irracional de les administracions locals condueixen l'illa d'Eivissa a una situació de col·lapse absolut. L'especulació continuada i la massificació estan produint efectes molt negatius que ens allunyen, cada vegada més, de la sostenibilitat social, ambiental i econòmica. De fet, tant a escala municipal com insular, les polítiques ambientals estan sotmeses a l'especulació urbanística i a la pròpia industria turística, i no a l'inrevés com hauria de ser. A títol d'exemple: s'incrementa la dependència de les energies fòssils al temps que es menysprea una de les principals fonts energètiques naturals, el Sol; el transport privat condiciona la mobilitat insular, col·lapsant infraestructures i afavorint les emissions contaminants; els dos únics aiguamolls insulars, ses Salines i ses Feixes, viuen sotmesos a una pressió alarmant tot i l'important paper que juguen en la lluita contra el canvi climàtic; etc.   

 

La crisi climàtica, conseqüència directa de l'ús de combustibles fòssils i del consum globalitzat, posa en risc la supervivència humana i la d'un gran nombre d'espècies i ecosistemes, afectant, especialment, a les poblacions més empobrides i vulnerables.

 

Des de fa dècades la comunitat científica ens alerta del deteriorament d'un gran nombre d'ecosistemes, tant terrestres com marins, de la situació d'emergència que vivim, del punt de no retorn front al canvi climàtic...

 

Recents informes sobre l'estat de la biodiversitat de la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) assenyalen que prop d'un milió d'espècies es troben pròxims a l'extinció com a conseqüència de les activitats humanes. Així mateix, l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), publicat l'agost passat, assenyala que la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de tots els sectors és l'única manera de mantenir l'escalfament global per sota dels crítics 1,5 ° C.

 

"Ens trobem en un punt d'inflexió. Estem sobrepassant la frontera del clima i no ens podem permetre romandre passius davant l'emergència de la crisi climàtica", afirma Hazel Morgan, presidenta d'Amics de la Terra.

 

 "Si no actuem ja, amb mesures contundents basades en criteris de justícia climàtica, posarem en perill la subsistència de milions de persones i la d'un gran nombre d'espècies", lamenta Joan Carles Palerm, president del GEN-GOB.

 

"La nostra illa no tindrà futur si els nostres dirigents perseveren en la seva miopia envers la destrossa de l'ecosistema eivissenc per una indústria turística internacional merament extractiva, gens redistributiva i que contribueix activament en la destrucció planetària. Els polítics eivissencs, en la seva inoperància, no poden ignorar que ells cooperen activament al canvi climàtic. Fins quan ajornaran les mesures urgents que han de prendre per a que l'illa sigui ecológicament sostenible? Eivissa i el món els esperen." (Toni Pedro, president de PROU)

 

Per tot això, i en defensa del present i del futur, d'un planeta viu i d'un món just,  animem a les persones, col·lectius i a la societat en general, que donin el seu suport recolzant les iniciatives que puguin organitzar-se a l'illa, manifestant  o fent arribar als responsables polítics dels seus municipis la necessitat de prioritzar actuacions per reduir la nostra petjada ecològica,  o afegint-se al manifest.

 

https://drive.google.com/file/d/1xUd2VtLz5ltlD8f64NFRh724gGrm8DxN/view