PREMI DEL PROJECTE «PLÀSTIC 0 A LES ESCOLES» (07/06/2019)

La contaminació marina per plàstics és un fet cada vegada més alarmant. Pronostiquen els estudis que, si seguim a aquest ritme, en trenta anys hi haurà més plàstics que peixos a la mar. En aquest context, el GEN-GOB ha estat desenvolupant al llarg del curs escolar 2018/19 el projecte «Plàstic 0» dins les aules, sota la coordinació de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

El projecte, liderat des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), treballa per fer un diagnòstic de la problemàtica de la contaminació marina per plàstics a les platges d’arreu de la Mediterrània ( Catalunya, Mallorca, Alacant, Eivissa i Formentera ). Observadors del Mar promou l’intercanvi de coneixement entorn del medi marí entre ciutadans i científics. «Plàstic 0» fa un pas més enllà implicant en la recerca als alumnes, amb l’objectiu que coneguin com es treballa en el món científic a l’hora que es fa una feina de sensibilització i conscienciació sobre la contaminació de plàstics al mar i a les platges.

Per fer-ho possible, es van elegir, el setembre de 2018, deu platges de Pitiüses, set d’Eivissa i tres de Formentera. Cadascuna ha estat apadrinada per un centre educatiu, que l’ha mostrejada mensualment per saber quin és el seu estat pel que fa a la contaminació marina per plàstics. Es calcula que al voltant de 2500 alumnes de primària i secundària han participat en el projecte.

Després d’estudiar el material didàctic que el GEN-GOB ha proporcionat als centres educatius, l’alumnat ha anat fins a la platja per recollir les mostres, seguint el protocol científic establert. Aquestes s’han portat als centres educatius per ser analitzades i classificats per categories els plàstics que havien trobat. Una vegada comptats i pesats, les dades s’han estat enviant a la web d’Observadors del Mar, així com a l’equip científic.

Acabat aquest procés, cada grup col·laborador en el projecte ha participat en un concurs fet a través de la plataforma Kahoot. El grup guanyador han estat els estudiants d’infermeria de l’IES Algarb, els quals van poder viatjar a Formentera, gràcies al suport de Baleària, i gaudir d’una jornada en la qual van fer cursos de kayak i vela gràcies a la col·laboració del Consell Insular de Formentera.

Durant el curs 2018-2019, el projecte “Plàstic 0” a les escoles d’Eivissa s’ha finançat gràcies al 3% de la licitació de les concessions a platges de Sant Josep de sa Talaia, i a les escoles de Formentera, gràcies al suport del Consell de Formentera.