NOVES EVIDÈNCIES SOBRE LA POSSIBILITAT DE QUE LES SERPS COLONITZIN ELS ILLOTS PITIUSOS POSSANT EN PERILL LA SUPERVIVÈNVIA DE LES SEVES SARGANTANES (20/04/2018)

Des d’almenys 2003, hi ha informació sobre l’entrada de serps a l’illa d’Eivissa. I ja des d’un primer moment es va manifestar que la seva arribada i aclimatació podia posar en perill a la nostra espècie endèmica més popular, la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis).

Aquest supòsit s’ha anat confirmant a través de les diferents recerques portades a terme, les quals indiquen que la sargantana és una de les principals preses de les dues espècies de serps que sembla s’han adaptat al nostre territori: la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) i la serp blanca (Rhinechis scalaris). Malauradament, però, la lenta resposta per part de l’administració responsable ha provocat que la situació sigui cada vegada més greu i la superfície colonitzada per les serps continuï incrementant-se dramàticament.

La presència de serps, amb força densitat als voltants d’indrets com Santa Eulària des Riu, ha fet que des de diferents àmbits es manifesti la  preocupació pel fet de que les serps poguessin arribar a alguns dels illots i provocassin l’extinció de les poblacions de sargantanes, amb subespècies endèmiques a la majoria d’illots.

Aquest risc es va fer més evident amb la localització, a Eivissa, d’una muda de serp a un dels illots de ponent. També, amb l’observació, el 2016, d’exemplars nedant a la mar a uns 20 metres de la costa, a la Cala de Sant Vicent,  i amb un exemplar de Hemorrhois hippocrepis, a 2 milles de la costa mallorquina de Capdepera, el 2015. A més d'aquests antecedents més coneguts, és té constància d'almenys 4 observacions més.

Aquesta setmana el GEN ha estat informat d’un nou cas que fa més evident el perill real de que les serps exòtiques arribin als nostres illots. Si aquesta colonització és produís posaria en perill les poblacions de sargantanes, però també, potencialment, a altres espècies especialment vulnerables com el virot (Puffinus mauretanicus) o els paios (Hydrobates pelagicus).

Durant una sortida en kayak, organitzada per l’empresa Kayak-Ibiza a la costa de Llevant, el passat dimarts 17 d'abril, els excursionistes es van trobar un exemplar de serp a uns 100 metres de la costa del municipi de Santa Eulària, a l’alçada de s’illot de s’Hort, al sud des Figueral.

Sembla que l’exemplar esmentat, fotografiat per Lauren Young (foto a baix d’aquestes línies), guía del grup, correspon a una serp de ferradura. Des del GEN volem agrair al personal de Kayak-Ibiza per la seva implicació i la comunicació d’aquest fet.