El GEN lamenta la decisió del jutge Juan Carlos Torres de no prendre declaració al regidor d’urbanisme de Sant Josep pel cas de los parques de Es Cubells (31/01/2005)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol expressar la seua sorpresa per la decisió del jutge d’Eivissa Juan Carlos Torres de no acceptar la petició feta per la Fiscalia d’Eivissa de prendre declaració, en qualitat d’imputat, al regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sant Josep, José Marí Ribas, Reganes, pel cas de Los Parques de es Cubells.

Torres és el jutge encarregat d’instruir les diligències obertes per un possible delicte contra l’ordenació del territori en el cas d’aquesta urbanització, que va ser aprovada incomplint la normativa vigent, ja que el lloc té el màxim grau de protecció possible.

La Fiscalia d’Eivissa va demanar aquesta declaració per tal de seguir ampliant dades que permetin avançar en la investigació i aclarir els fets. Però, incomprensiblement, el jutge degà ha optat per desestimar aquesta sol·licitud, impedint així conèixer valuoses informacions i dades que permetrien saber més coses sobre la sospitosa actuació de l’Ajuntament de Sant Josep.

En la recent història judicial eivissenca en temes d’urbanisme la decisió de Juan Carlos Torres a penes té precedents, ja que és tradició que tota declaració o prova documental sol·licitada per la Fiscalia sigui acceptada, per tal de veure si hi ha motiu o no per continuar endavant. Negant-se a citar al regidor d’Urbanisme, aquest jutjat limita la possibilitat d’arribar a conèixer la veritat sobre el cas, perjudica la instrucció de les diligències i crea un preocupant precedent per al futur. S’ha de tenir en compte, a més a més, que José Marí Ribas pot proporcionar informació clau per a la resolució de la causa, donat el càrrec que ocupa.

El GEN, que reitera el seu respecte cap a les decisions judicials, no pot evitar mostrar la seua discrepància amb aquesta en concret, donat que es tracta d’un fet inusual, estrany i simptomàtic, més encara quan la Fiscalia ha considerat molt important aquesta compareixença.

El GEN recorda l’obligació que assisteix a tothom, també al poder judicial, d’esgotar totes les possibilitats d’investigació per arribar a conèixer la veritat sobre greus denúncies que li arriben des de la Fiscalia, màxim quan es tracta de fets que afecten el benestar general i el patrimoni natural comú de tots els eivissencs.