Tagomago per al poble d’Eivissa (14/09/2014)

Membres i simpatitzants del GEN-GOB i del grup Tagomago Parc Nacional, han visitat avui l'illot de Tagomago per reclamar actuacions a les administracions competents per tal de finalitzar amb els problemes ambientals que es venen desenvolupant a aquest illot. En un acte simb`lic d'ocupació de l'illot s'ha llegit el següent manifest: 

 

Tagomago per al poble d’Eivissa

Eivissa se’ns escapa de les mans, l’anam perdent any a any, dia a dia. El nostre estimat paradís es transforma en una màscara postissa per a milionaris i mafiosos que volen convertir-la en la seua particular discoteca a l’aire lliure. La destrucció ja no respecta res: ni el fons de la mar, ni l’interior rural de l’illa, ni les muntanyes, ni tampoc els illots protegits.

Tagomago és una mostra ben clara del que passa a Eivissa. És un espai teòricament ultraprotegit per les lleis europees, estatals, autonòmiques i insulars. És una autèntica col·lecció de figures de protecció ambiental i, en canvi, també és un vertader repertori d’agressions ambientals. Aquesta paradoxa és el resultat de dos coses: un promotor immobiliari sense cap escrúpols que incompleix les lleis contínuament, i unes institucions públiques que senzillament miren cap a una altra banda i no actuen per evitar-ho.

Fa ara 30 anys el GEN va ocupar simbòlicament l’illot de Tagomago per protestar contra l’amenaça urbanística que pesava damunt aquest indret. Es va evitar la construcció de quatre grans mansions, però no es pogué aturar la que avui existeix i que tants de maldecaps ens està donant. Avui estam aquí una altra vegada per exigir que s’aturi aquesta nova ofensiva de destrucció ambiental que pateix l’illot amb noves instal.lacions turístiques i projectes per “artificialitzar” allò que només pot ser un espai natural protegit.

Davant la situació actual, reclamam:

PRIMER.- La immediata petició als jutjats, per part de l’Ajuntament de Santa Eulària i del Consell d’Eivissa, de l’execució de la sentència del TSJB que obliga a demolir el quiosc de Tagomago, en ser il.legal i no estar emparat en cap normativa. Només d’aquesta manera s’aconseguirà garantir que no hi haurà un beach club a l’illot en un futur proper. Confiar en altres possibilitats per a impedir-ho és un exercici totalment ingenu.

SEGÓN.- La retirada immediata de les mal anomenades boies “ecològiques” que s’han instal.lat a la badia de Tagomago, i que només serveixen per l’amarrament de iots de multimilionaris i per destruir la posidònia que habita el fons marí d’aquest indret. Aquestos mateixos fondejos il.legals són els que privatitzen de facto aquest espai i no deixen pescar els pescadors artesanals de tota la vida.

TERCER.- La denegació per part de les institucions, ara i en el futur, de qualsevol petició que facin els explotadors d’aquest illot per a qualsevol ús o activitat que vagi en contra de la preservació dels valors que justificaren la protecció de Tagomago com LIC, ZEPA, ANEI i Zona de Protecció de Costes. Cap altra quiosc, ni fondeig, ni solàriums, ni plataformes flotants, ni res semblant ha de tornar a ser tramitat mai a l’illot.

QUART.- L’agilització, per part de la Fiscalia i els jutjats eivissencs, de les diligències obertes en relació a les infraccions comeses a aquest espai protegit. És necessari que el Ministeri Públic adopti la postura que s’espera d’ell i actuï amb la contundència que no ha demostrat fins ara en un assumpte tan greu. Als jutges d’instrucció i de Penal, el GEN els demana que no es relaxin en les seues investigacions i que apliquin amb la màxima severitat el que preveu el Codi Penal.

CINQUÈ.- A l’especulador Matías Khün, demanam que senzillament se’n vagi de Tagomago i d’Eivissa si no és capaç de conviure en harmonia amb els valors naturals dels quals està envoltat i si continua mostrant una actitud prepotent i intolerable en qualsevol persona. Khün ha de deixar de cometre infraccions i ha de saber que, si continua així, sempre tendrà el GEN enfront d’ell, que no pararà fins que actuï com pertoca a qualsevol ciutadà civilitzat.

 

Avui, com el 1984, fa falta que tots ens mobilitzem (no només amb paraules i bones intencions, sinó amb fets concrets) per eliminar al menys una part del mal que s’ha fet a Tagomago. Tenim la llei de la nostra part, només fa falta complir-la.

Igual que fa trenta anys, avui encara hem de dir: “Tagomago, per al poble d’Eivissa!”

 

Junta Directiva del GEN-GOB Eivissa