El GEN demana la dimissió del regidor d’urbanisme de Santa Eulària (29/01/2005)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) considera que el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Santa Eulària, Vicente Riera Noguera, ha de ser immediatament separat del seus càrrecs públics, donada la seua implicació en dos greus escàndols urbanístics que representen la destrucció de dos paratges naturals del municipi.
El primer, la seua intervenció en la concessió de la llicència d’obres al restaurant construït a Cala Nova damunt les dunes de la costa que, a més a més, era promogut per un familiar seu. Aquest fet posa de manifest que aquest regidor no mira per la correcta aplicació de la llei, sinó només per afavorir interessos particulars, als quals està molt pròxim. El cas de Cala Nova, que està sent investigat pels tribunals i sobre el qual ja ha declarat com imputat, demostra l’afany de l’Ajuntament de Santa Eulària per aniquilar fins el darrer racó de la ja malmesa costa d’aquest municipi.
Abans de dimitir, Riera Noguera ha d’explicar per què la llicència d’aquest restaurant es va sol·licitar, informar i aprovar en el vertiginós termini de només tres dies, quan normalment un particular tarda mesos en complimentar tots aquests tràmits. També ha d’explicar per què va vulnerar la normativa aplicable en autoritzar un restaurant a un indret on legalment no es podia edificar.
Per una altra banda, i en una nova demostració de la impunitat en què sembla actuar la colla de depredadors ambientals que representa l’Ajuntament de Santa Eulària, aquest mateix regidor impulsa la requalificació dels seus propis terrenys familiars com a urbans, tot i que des de sempre la normativa municipal els ha qualificat de rústics. Apart d’impulsar l’encimentament d’una entranyable àrea de Santa Eulària, com és la vora del riu, l’Ajuntament vol passar per alt el caràcter d’inundable que té aquest lloc, considerat també com a franja costanera de protecció per totes les normatives i concretament la zona de domini públic. Amb aquesta actitud, l’Ajuntament no només afavoreix l’expansió del formigó, sinó que també posa en perill vides humanes, i d’això en pot ser responsable penalment.
El GEN demana al Consell Insular que rebutgi expressament i sense matisos un avanç de Normes Subsidiàries que contradiuen el PTI, que és de rang superior, i faci complir a l’Ajuntament de Santa Eulària les determinacions i normes incloses en aquest document, que ja està vigent.
De no fer-ho així, el Consell estarà permetent la desvirtuació i incompliment de la seua pròpia normativa, ja de per sí poc exigent en matèria de sostenibilitat ambiental i preservació litoral. El mínim que ha de fer la màxima institució pitiüsa és que tots els ajuntaments acatin els mínims fixats pel PTI.