El GEN rebutja l’edificació del sector 12 de Vila (ca n’Escandell) i demana la seua protecció (18/11/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol manifestar la seua més enèrgica protesta i profunda indignació per l’intolerable expansió urbanística que representa el nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Vila, elaborat per l’equip de govern de l’Ajuntament.

El GEN rebutja categòricament aquest PGOU, donat que representa una incomprensible i innecessària intensificació del procés destructor del municipi d’Eivissa. No content amb la destrucció de ses Feixes des Prat de Vila, l’Ajuntament també vol encimentar el sector 12, que té 30 hectàrees de superfície i es manté totalment rústic. És l’altra reducte, apart de ses Feixes, que queda sense edificar al municipi.

Els projectes de l’ajuntament evidencien una visió més propera als pitjors temps de l’especulació político-urbanística que a una voluntat de moderació i sostenibilitat com la que pregonava l’alcalde. Mentre l’equip de govern parla de tancar el pas als especuladors, contenir el creixement urbanístic, aturar el ciment i fer una ciutat “per les persones”, la realitat dels fets va per una altra camí. Les paraules son de sostenibilitat, però els fets son de ciment, asfalt i massificació. Avui, la política urbanística de l’Ajuntament no es diferencia en absolut a aquella que ens va atracant cap el suicidi ecològic des de fa anys.

Resulta impresentable que l’Ajuntament d’Eivissa hagi fet un Pla General que sigui fins i tot més destructor que el propi PTI pel que fa a aquest municipi. Cal recordar que l’Ajuntament ha presentat al·legacions al PTI per poder edificar encara més del que preveu el pla el Consell, que ja és un prodigi de destrucció! Que això ho faci un ajuntament autoproclamat progressista és una vergonya de magnituds desconegudes fins ara.

El GEN, al mateix temps, expresa el seu total suport als veins de l’associació San Pablo i altres que s’oposen a aquest projecte urbanístic, del qual el parc de 90.000 metres quadrats serà només el jardinet de les urbanitzacions veines. Sempre que l’ajuntament vol destruir un lloc urbanitzant-lo hi fa un “parc” com a excusa per a enmascarar l’autèntica realitat: seguir escampant ciment fins el darrer racó. Aquests veins semblen no comptar tant com els especuladors amb els quals l’ajuntament ha fet no se sap quins tractes, però que algun dia sortiran a la llum.

És indignant que aquest tipus de coses continuïn passant a l’Eivissa del segle XXI, i més encara quan tots els partits afirmen haver assumit que l’objectiu ja no és créixer quantitativament, sinó millorar qualitativament.