EL GEN ES PERSONA AL JUTJAT PER FER ACOMPLIR LA SENTÈNCIA DE DEMOLICIÓ DE L’OBRA DE PUIG DEN SERRA (05/07/2013)

L’habitatge edificat il.legalment a Puig den Serra, a la zona de es Cubells, TM de Sant Josep de sa Talaia, va ser denunciat en el transcurs de la seva execució, l’any 1996, pel GEN. Les obres es trobaven en una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) segons la Llei 1/1991 d’Espais Naturals. A més, es trobaven ubicades al cimerol del puig, cosa prohibida per aquesta norma. Per la situació i dimensions, aquestes suposaven un gran impacte .

L’1 de setembre de 2004 el jutjat de primera instància declarà il.legals les esmentades obres i en decretà la demolició. Aquesta sentència va ser confirmada en segona instància pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, a l’abril de 2006. Deset anys després de la primera denuncia i set anys després de la sentència ferma de demolició, l’edificació permaneix intacte i acabada al lloc on es va construïr.

La manca de disciplina urbanística a l’illa d’Eivissa es de sobra coneguda. Les administracions públiques pugen impostos als ciutadans que acompleixen les seves obligacions en comptes de omplir les arques públiques sancionant a aquells que actúen fora de la legalitat. El territori pateix greument aquesta desidia institucional, totalment intolerable. Especialment greu és el cas de les obres il.legals que es porten a terme a l’interior d’espais naturals protegits o de gran relavància paissatgística.

Ni tan sols quan s’ha dictat una sentència ferma de demolició existeix, per part de les administracions responsables, el més mínim propòsit de fer-la acomplir com demostra el fet que, set anys després de la sentència ferma de demolició, aquesta no s’hagi executat.

Fent ús de l’acció pública contemplada en matèria urbanística, el GEN s’ha personat a la causa per tal d’aconseguir que, d’una vegada, es deixi de burlar la llei i s’executi la sentència de demolició.

Cas que, a rel d’aquesta acció legal, no es procedeixi a reactivar de forma immediata i efectiva el procés de demolició, el GEN demanarà l’establiment de les sancions que siguin necessàries contra els responsables polítics fins que aquesta es porti a terme de forma definitiva. Aquestes sancions podrien ser fins i tot de caire penal si es persisteix en esquivar l’obligatorietat de l’acompliment de la sentència