El GEN exigeix a Neus Marí que deixi de tolerar la il·legalitat de Can Lola i faci servir la seua policia per aturar les obres (31/05/2013)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol expressar la seua total sorpresa i indignació per l’exagerada complicitat que està demostrant l’alcaldessa de Sant Josep de sa Talaia, Neus Marí, envers les obres il·legals de la urbanització de Can Lola, que des de fa ja al menys tres anys es porta a terme a una finca de Davall sa Serra, a aquest municipi.

L’actitud de l’Ajuntament de Sant Josep tolerant aquestes obres i usant les més diverses excuses i pretexts per justificar la seua passivitat absoluta en aquest cas demostren que Neus Marí i els seus regidors no tenen la més mínima intenció de fer complir la llei, malgrat la flagrant il·legalitat que representen aquestes obres.

No és comprensible de cap manera que un Ajuntament que té a les seues ordres varies desenes d’agents de la Policia Local, amb totes les facultats que li confereix la llei, contempli impassible com una especuladora urbanística se’n riu de l’equip de govern i té més poder que tota una Corporació i la seua policia. Això només es pot explicar si hi ha una voluntat deliberada per part de l’equip de govern de permetre que les obres continuïn.

Neus Marí ha deixat de fer les següents coses en relació a Can Lola:

·      No ha resolt i executat l’expedient de disciplina urbanística que es va obrir durant l’anterior mandat i que ordenava la demolició de totes les construccions fetes a la finca, perquè no són legalitzables. En comptes d’això, ha obert nous expedients totalment innecessaris amb l’evident intenció d’embolicar el tema i afavorir la mateixa infractora que hauria de perseguir.

 

·      No ha procedit al precintat de la maquinària, estris i material de construcció existent sobre la finca, ni s’ha incautat de cap d’aquests elements.

 

·      No ha demanat a la delegació del Govern a les Pitiüses ajuda de la Guàrdia Civil per a executar aquestes mesures si no troba suficient la intervenció de la Policia Local.

 

·      No ha denunciat davant els tribunals, amb nom i llinatges, els promotors, constructors i tècnics que estan participant en aquesta infracció urbanística, per un delicte contra el territori i un altra per desobediència.

En una paraula, Neus Marí i el regidor d’Urbanisme, Javier Marí, han deixat d’adoptar les mesures més evidents i més efectives per a aturar i sancionar tal i com demana la llei aquestes obres. En algun cas, com la més que sospitosa marginació de l’expedient sancionador original, s’ha esforçat fins i tot en deixar-lo arraconat i enterrat, per tal de no demolir les obres i sancionar les responsables. Això podria arribar a conferir a l’alcaldessa i al regidor d’Urbanisme l’eventual condició de cooperadors necessaris en un possible delicte contra el territori, donat que estarien encobrint els infractors i esvaint les proves que confirmen les seues il·legalitats.

No s’ha de descartar tampoc que hi hagi destacats tècnics i responsables jurídics de l’Ajuntament de Sant Josep que estiguin ometent de forma conscient i deliberada el seu deure de tramitar com cal els expedients relacionats amb aquesta situació i d’adoptar les mesures inexcusables en aquest tema.

El GEN, davant aquesta sospitosa coincidència de passivitat tècnica i política per a no perseguir els delictes de Can Lola, estudia la interposició de les corresponents denúncies de tipus penal davant la Fiscalia d’Eivissa contra les responsables d’aquesta situació. És obvi que si a la finca de Can Lola es continuen fent obres amb total impunitat és perquè des de l’Ajuntament es permet fer-ho.

Davant el greu precedent que representa l’actuació fora de control d’un grup d’especuladors que aixequen amb total impunitat un complex hoteler enmig del sol rústic sense cap permís, el GEN fa una crida als altres portaveus polítics de l’Ajuntament de Sant Josep perquè es desmarquin de la complicitat que demostra l’equip de govern i adoptin l’actitud compromesa amb la legalitat que s’espera d’ells.