EL GEN RECOLZA LA MESURA ANUNCIADA PEL REGIDOR IGNACIO RODRIGO PER ERRADICAR LES TANQUES PUBLICITÀRIES IL.LEGALS AL MUNICIPI D'EIVISSA (09/03/2013)

El Grup d'Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol manifestar el seu total suport a la decisió anunciada pel regidor de Turisme de l'Ajuntament d'Eivissa, Ignacio Rodrigo, d’ordenar la retirada de totes les tanques publicitàries il·legals del municipi d'Eivissa, que venen sent tolerades i consentides de forma totalment incomprensible per tots els governants  des de fa al menys 30 anys. En tot aquest període només s'han retirat unes poques tanques a ses Feixes del Prat de Vila en l'anterior legislatura municipal.

Constitueix una molt bona notícia que, a la fi, algun responsable polític local doni la passa que s'hauria d'haver donat ja fa anys: demanar el simple compliment de la llei i exigir a les empreses que s'ajustin a la normativa vigent, tal i com s'exigeix al conjunt de la ciutadania. S'ha de tenir en compte que les tanques publicitàries constitueixen un impacte visual gravíssim damunt el paisatge, deteriorant la qüalitat del mateix i donant una imatge tercermundista, completament incompatible a una illa que viu bàsicament de la qualitat del seu cada vegada malmés entorn.

El GEN anima la resta de corporacions municipals afectades per la mateixa plaga publicitària a imitar l'exemple de l'Ajuntament d'Eivissa i a fer complir la llei, desmantellant de manera immediata totes les tanques que hi ha als seus municipis. Això és especialment urgent a Sant Josep de sa Talaia o Sant Antoni de Portmany, els més afectats per aquesta situació, i on s'acumulen centenars de tanques que destrossen el paisatge, convertit molts d'indrets en autèntics suburbis, en comptes d'un espai rural ben conservat, com tocaria.

En els últims anys, a més a més, s'ha produït una ampliació constant  d'aquestes tanques, que han passat a duplicar-se, instal·lant dues tanques allà on n'hi havia només una. I, per si això fos poc, ara l'Ajuntament de Sant Josep està tramitant una ordenança per a permetre les tanques publicitàries lluminoses, elevant així a l'enèsima potència l'impacte que causaran i la imatge de tota artificialització dels l'espais  rurals i urbans, sense oblidar l'increment de la contaminació lumínica que causaran aquests nous suports.

El GEN sol·licita que l'Ajuntament d'Eivissa acceleri tot el possible el procés de desmantellament d'aquestes instal·lacions i l’ampliï a la totalitat dels suports actualment instal·lats, renunciant a autorizar-ne cap en el futur per tal de mantenir l'estètica del municipi i, fins i tot, la seua pròpia imatge turística.