LA NOVA LLEI DE COSTES, UNA ABERRACIÓ JURÍDICA I TÈCNICA POSADA EN EVIDÈNCIA PER UN CATADRÀTIC DE LA UNIVERSITAT DE GRANADA (14/12/2012)

El Govern de l’Estat continua la tramitació de la desastrosa nova Ley de Costas, que suposarà la privatització del litoral, la desaparició a la carta del domini públic, la desprotecció de la costa, l’abandó dels criteris de sostenibilitat i seguretat, tot únicament per afavorir negocis privats i especulació. Aquesta llei suposa l’exemple clar de tot el que mai hauria de donar-se a una norma promoguda pels poders públics, en arraconar l’interès general i fer-se a mida de foscos personatges i interessos.

Increïblement, el Partido Popular aconsegueix, a les nostres illes, vendre aquest despropòsit com un favor a Formentera i que, de forma totalment parcial i interessada es parli únicament d’una suposada defensa dels “afectats”, quan es tracta del pitjor exemple de nepotisme polític vist mai a la democràcia.

La veritat de la nova Ley de Costas està, però, molt lluny de ser el que pretén vendre el PP. Jurídicament és una aberració segons la qual el domini públic deixarà de ser-ho depenent de a qui interessi especular amb ell, regalarà, directament, els bens públics que són ses Salines d’Eivissa i Formentera a empreses privades propietat d’empresaris afins al partit, o permetrà “solucionar” el molest deslinde de ses Variades, a Portmany.

Des del punt de vista tècnic no és millor. En no tenir en compte els efectes del canvi climàtic, ni els més mínims criteris de seguretat en cas de temporal o fenòmens climatològics adversos, suposarà un increment del risc per a vides humanes i bens. Tot això, però, al govern li és igual.

Les aberracions d’aquesta norma, des del punt de vista tècnic i també jurídic, estan detallades a l’informe que el catedràtic de la Universitat de Granada, Miguel Ángel Losada Rodríguez (autèntica eminència en la matèria, que la Direcció General de Costes sempre havia tengut en consideració en l’elaboració de normativa) ha remés al Ministerio de Fomento i que, en aquesta ocasió, ha estat completament ignorat per aquesta administració que, teòricament, defensa l’interès general.

Adjuntam còpia de l’informe, sense més comentaris ni interpretacions pròpies, donat que el seu contingut és prou clar i demolidor.

Descarregar informe