EL GEN DEMANA AL GOVERN I AL CONSELL QUE RECUPERI L’ACTIVITAT DEL CAMP D’APRENENTATGE DE SA CALA (08/07/2012)

“El Camp d’Aprenentatge de Sant Vicent de sa Cala és l’exemple del que ha de ser l’escola del segle XXI: una permanent combinació entre els coneixements teòrics adquirits a la classe i la pràctica en el camp. D’aquesta manera, continuarem comprenent la nostra terra, sigui de naixement o d’adopció i, per tant, la continuarem estimant. I, així, voldrem protegir-la.”

Amb aquestes paraules finalitzava, l’any 2008, el discurs de lliurament del PREMI SAVINA DE DEFENSA DE LA NATURALESA D’EIVISSA, als mestres Joan Ferrer Ferrer i Vicent Torres Marí, educadors del Camp d’Aprenentatge de Sant Vicent de sa Cala.

Ningú, en aquells moments, podia pensar que una feina constant i plenament arrelada de divulgació i ensenyament de la naturalesa i la cultura pròpia d’Eivissa entre els més joves,de la que han participat milers d’estudiants cada any, pogués acabar sent desatesa i marginada pel Govern balear. Però estàvem equivocats, l´únic Camp d’Aprenentatge existent a Eivissa ha set primerament reduït a mínims existencials i, acte seguit, s’anuncia la seua possible privatització.

A les antigues escoles del poble de Sant Vicent, actual seu del Camp d’Aprenentatge de San Vicent de sa Cala, els infants aprenen qüestions tan diverses com el funcionament d’un forn de llenya, l’elaboració tradicional del pa, la vida de les abelles i la producció de mel, l’obtenció de la sal, la construcció de parets pageses, l’explotació tradicional dels recursos forestals, les aigües subterrànies, el curs dels torrents, els cultius de secà i de reguiu, els costums tradicionals i un llarg etcètera.

Precisament per això, i per sumar-se a l’amor i dedicació dels mestres del Camp, el GEN va destinar el seu “Programa de voluntariat ambiental i de recuperació del patrimoni rural”, de l’any 2002, a la construcció d’un forn de calç i una sitja i la seua corresponent barraca a les proximitats de les instal·lacions del camp. Per que pensam que només amb un coneixement directe, i no virtual amb el medi, es pot conèixer, i per tant estimar, la terra i la cultura pròpies d’aquesta illa.

Cap crisi, i aquesta no és una excepció, hauria de ser l’excusa per portar a terme tal irresponsabilitat. L’educació i la cultura són, haurien de ser, els pilars en els quals es sustenta el nostre futur, i mai no hauríem de patir les conseqüències de polítiques partidistes que, a més a més, resulten totalment injustificables i generen ampli rebuig social. 

Per tots aquests motius el GEN manifesta el seu rebuig a la política de retalls en matèria d’educació i, ara concretament, es suma a les reclamacions del sindicat de l’ensenyament STEI en contra de la decisió de la Conselleria de Educació del Govern de no renovar a la majoria del personal que treballa als camps d’aprenentatge a Balears i anuncia la seua possible privatització, entre ells es troba el Camp d’Aprenentatge de San Vicent de sa Cala.

El GEN no pot entendre com el Consell, màxima institució administrativa insular, pot romandre aliena a fets tan greus com els que estam patint, i reclama un posicionament ferm davant l’allau de despropòsits que s’estan produint contra la cultura i l’educació.