LA NOVA NORMATIVA DE LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT SOBRE LA POSIDÒNIA VULNERA LES LLEIS VIGENTS I ÉS UN ATAC A LA INTEL.LIGÈNCIA. (30/05/2012)

El Decret de Company desprotegeix aquest Hàbitat per evitar-se responsabilitats perla seva destrucció

La incomprensible actitud de les autoritats polítiques s’afegeix a la passivitat la Fiscalia d’Eivissa sobre el ‘Turama’

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB) es declara totalment indignat per l’anunci fet pel conseller de Medi Ambient del Govern, Biel Company, de permetre el fondeig d’embarcacions damunt praderies de Posidònia, una decisió sense precedents en la història de la Comunitat Autònoma i que vulnera directament les normatives estatals i europees que protegeixen aquesta espècie i l’hàbitat que genera. La norma que impulsa el Govern representa directament un atemptat ecològic de primer ordre i un insult a la intel·ligència, màxim quan es ven com una acció “pionera” en la defensa ambiental, quan és justament tot el contrari.

Fins ara,  la posidònia, per la seva inclusió al Listado Español de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial o la Directiva Hábitats tenia “garantida” la seva protecció. Amb la nova normativa el Govern dóna llum verda per a que milers de vaixells destrossin cada estiu aquesta espècie estrictament protegida, la qual cosa és un atac flagrant a les directives europees i lleis espanyoles que la preserven, però, sobretot, al més elemental sentit comú.

Biel Company demostra així, una vegada més, que el seu objectiu des de la conselleria no és servir a la protecció del medi ambient. Si no, no es pot entendre que la persona suposadament encarregada de vetllar per la preservació del medi submarí, es dediqui a donar llum verda a accions que destrueixen aquest medi de manera intensiva.

El GEN-GOB Eivissa, en consonància amb el que ha expressat Oceana i altres entitats i institucions, reclama senzillament que el Govern respecti la llei i aprovi decisions que no vulnerin les normatives que preserven la posidònia, que a la zona des Freus està triplement protegida, perquè també es Reserva Marina i Patrimoni de la Humanitat, apart de la protecció que té com a espècie.

L'única mesura que ha de prendre el Govern és clarificar la prohibició de fondejar damunt posidònia, independentment de l’eslora o de la profunditat. En qualsevol cas, el GEN-GOB considera que seria preferible que Biel Company s’abstingués de seguir prenent decisions en aquesta matèria, vista la seua ineptitud i la seua provada incapacitat per a desenvolupar el càrrec.

La nostra organització vol expressar la seua profunda preocupació pel futur d’aquest tresor natural submergit, donat que recentment la Fiscalia d’Eivissa va arxivar, de manera totalment incomprensible i il·lògica, la denúncia presentada pel nostre grup contra les destrosses provocades pel vaixell Turama, que destruí una hectàrea de posidònia l’estiu passat. El GEN no pot entendre com és possible que el ministeri fiscal, encarregat de promoure l’acusació pública, ni tan sols consideri convenient elevar denúncia davant el jutjat per la celebració de judici. Aquesta decisió representa un precedent de gravetat manifesta, donat que deixa pràcticament abocada al fracàs qualsevol denúncia per fets semblants que es presenti des d’ara. La sensació d’impunitat creada amb la decisió de la Fiscalia no passa desapercebuda a ningú. Cal recordar que la llei castiga qualsevol que causi danys en qualsevol exemplar o part d’un exemplar de les espècies protegides, i aquí varen desaparèixer 10.000 metres quadrats sencers. En aquest context es torna més incomprensible l’actuació del ministeri públic. Recordem que els fets estan perfectament documentats, la denuncia no es basà en suposicions. Que la Fiscalia digui que serà delicte si torna a passar ha estat probablement el detonant d’aquest decret que el que busca és despenalitzar les agressions a aquest hàbitat protegit.

Per això, el GEN-GOB Eivissa fa una crida a totes les administracions i a totes les entitats, i també a les associacions patronals i empresarials, perquè s’esforcin en preservar el que no només és un bé natural de primer ordre, sinó també un atractiu turístic que hauria d'interessar també a tothom que vulgui un turisme de qualitat.