El Retorna Tour ja ha arribat a Balears. Després de dues setmanes a Mallorca, la prova pilot del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) arribarà a Eivissa el 29 d’agost. (19/08/2011)

Aquesta iniciativa de l’Associació Retorna consistent en la realització de proves pilot de l’ús de màquines automatitzades per al retorn d’envasos, i que compta amb el recolzament de la Plataforma per a la Reducció de Residus d’Eivissa (Fundació Deixalles, GEN-GOB Eivissa i Amics de la Terra), ja ha finalitzat les dues primeres etapes del seu recorregut per la geografia espanyola. L’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania un altra forma de reciclar més justa, ecoeficient i econòmica, que en posar-se marxa, ens permetrà gaudir de platges i carrers lliures d’envasos, com ja ocorre a altres països.

A cadascuna de les etapes, els ciutadans podran trobar una furgoneta de Retorna adaptada amb una màquina de dipòsit d’envasos on, tal i com podrem fer a Eivissa des del proper 29 d’agost i fins el 9 de setembre, podem dipositar els nostres envasos buits i rebre una compensació de 5 cèntims a canvi. A més a més, podrem participar a un concurs per aconseguir una de les tres bicicletes que sortejarà Retorna al final de Tour.

Les dues primeres etapes han estat Madrid i El Saler (País Valencià), on l’èxit ha estat roturn superant àmpliament les expectatives. La primera etapa, a Madrid va permetre en 11 dies (16 a 26 de juliol) recuperar un total de 25.169 envasos. A la segona etapa, a El Saler, amb un dia menys de duració (de l’1 al 10 d’agost) es varen entregar un total de 21.180 envasos i amb un record de 5.883 envasos en una sola jornada. L’etapa Mallorquina, iniciada el dimecres 17 també ha començat amb força, recollint 1489 envasos, xifra superada àmpliament en la segona jornada en que s’ha arribat a 3060 envasos.
Volem recordar que el SDDR consisteix en posar un recàrrec gravant els envasos que s’afegeix al preu del producte. Un cop consumit el producte, l’envàs es diposita a la màquina de devolució, que s’encarrega de comprimir-lo i de tornar al consumidor el recàrrec. La nova Llei de residus, aprovada el passat 14 de juliol, obri la via per a la implantació d’aquest sistema, molt més respectuós, ja que permet arribar a xifres de recuperació de fins el 90% dels envasos utilitzats.

En el cas de l’illa d’Eivissa, la furgoneta del Retorna Tour estirà disponible a la Ciutat d’Eivissa durant dues setmanes entre els dies 29 d’agost i 9 de setembre. Durant aquests dies, la furgo amb la màquina de retorn es podrà trobar en dos ubicacions:
- Del 29 al 3 de setembre al Parc de la Pau al llarg del matí (9:00 a 15:00)
- Del 4 al 9 de setembre al Boulevart Abel Matutes en horari vespertí (15:30 a 21:30 hores).

Des de la Plataforma volem animar a tots els ciutadans a atracar-se a conèixer el sistema i informar-se dels seus avantatges, i com no, a portar els seus envasos que canviarem per 5 cèntims per cadascun. Hem de destacar que les persones que vulguin poden convertir la seva acció en un acte solidari donant integrament el valor dels seus envasos a la federació espanyola de bancs d’aliments.

En darrer lloc, des de la Plataforma farem un esforç en la difusió del Retorna Tour a través de la xarxa.

Els ciutadans que vulguin obtenir més informació sobre els SDDR i l’arribada del tour-retorna a Eivissa poden consultar el nostre blog “menys fems a Eivissa”, o el facebook de la mateixa plataforma.

Blog Menys fems a Eivissa
Blog Retorna
WEB Retorna