La Plataforma per a la reducció dels Residus d’Eivissa i Retorna porten a Eivissa una prova pilot del sistema de devolució i retorn d’envasos (SDDR) (02/08/2011)

La Plataforma per a la reducció dels Residus d’Eivissa i Retorna porten a Eivissa una prova pilot del sistema de devolució i retorn d’envasos (SDDR).
Eivissa serà la cinquena etapa del Retorna Tour
“Al bon camí cap a la reducció de residus d’envasos”
Retorna Tour és una iniciativa de l’Associació Retorna consistent en la realització de proves pilot de l’ús de màquines automatitzades per al retorn d’envasos i que compta amb el recolzament de la Plataforma. D’aquesta forma, una furgoneta de l’associació
Retorna recorrerà la geografia espanyola amb un objectiu clar: donar a conèixer a laciutadania un altra forma de reciclar més justa, ecoeficient i econòmica, que en posarse marxa, ens permetrà gaudir de platges i carrers lliures d’envasos. Per a fer-ho, a cadascuna de les etapes, els ciutadans podran trobar una furgoneta de Retorna adaptada amb una màquina de dipòsit d’envasos.
El tour va iniciar-se a Madrid el passat 16 de juliol i pararà a 8 ciutats espanyoles, entre elles Eivissa, per mostrar el funcionament del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Aquest projecte, impulsat des de l’associació Retorna, recull els esforços d’un gran nombre d’entitats de tot l’estat i te com a objectiu sol·licitar la implantació del SDDR com a alternativa al sistema de gestió actual.
El SDDR consisteix en posar un recàrrec gravant els envasos que s’afegeix al preu del producte. Un cop consumit el producte, l’envàs es diposita a la màquina de devolució, que s’encarrega de comprimir-lo i de tornar al consumidor el recàrrec.
La nova Llei de residus, aprovada el passat 14 de juliol, obri la via per a la implantació d’aquest sistema, molt més respectuós, ja que permet arribar a xifres de recuperació de fins el 90% dels envasos utilitzats. Atès que a l’actualitat només recuperem a Eivissa el 5% dels envasos, la implantació d’aquest sistema representaria un gran avanç,
La plataforma per a la reducció de residus d’Eivissa (Fundació Deixalles, GEN-GOB Eivissa i Amics de la Terra) i Retorna volen mostrar a la població eivissenca els beneficis d’aquest sistema. Així doncs, des del proper 29 d’agost i fins el 9 de setembre podrem dipositar els nostres envasos buits a la furgoneta de Retorna i rebre una compensació de 5 cèntims a canvi. A més a més, podrem participar a un concurs per aconseguir una de les tres bicicletes que sortejarà Retorna al final de Tour.

Document Retorna Tour 2011
Díptic Retorna Tour