COMUNICAT DE LA PLATAFORMA PER LA REDUCCIÓ DE RESIDUS D’EIVISSA (17/03/2011)

El passat 4 de març el Consell de Ministres va aprovar i enviat al Parlament el Proyecto de Ley de Residuos. Aquesta nova normativa substituirà a l’actual llei vigent de 1998 (Llei 10/1998) i és conseqüència de la transposició a les lleis espanyoles de la Directiva Marc de Residus de la Unió Europea.

És tracta d’una Llei de gran importància, que una vegada finalitzi el seu tràmit parlamentari es convertirà en el marc de gestió de residus en els pròxims anys i en el que es basaran governs autonòmics i entitats locals alhora de dissenyar les seves politiques de gestió i elaborar normatives pròpies.

Diferents entitats socials i ambientals de tot l’Estat tenien moltes expectatives en aconseguir millores en el text que impulsessin la reducció en origen i les possibilitats de la recuperació i el reciclatge d’envasos a través del sistema de devolució i retorn (SDDR).

Finalment el projecte de Llei no recull l’obligatorietat de l’entrada del SDDR, sinó només la possibilitat de ser implantat en un futur, el que s’entén com una aposta per mantenir l’actual model de gestió d’envasos lleugers a través de Sistemes Integrats de Gestió. Aquests sistemes han demostrat des de la seva entrada en funcionament en 1998 que no son capaços de recollir més del 30% dels envasos que s’introdueixen al mercat, i la resta acaba sent sepultat als femers o cremats a les incineradores, malbaratant energia i recursos naturals. Per contra el SDDR arriba a superar el 90% en la majoria de països on està implantat (com Alemanya on es recuperen el 98% dels envasos).

A més a més, el Projecte de Llei impulsa objectius poc ambiciosos en quant a reutilització i reciclatge, manté la situació actual de l’incineració o l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús, i no obliga a la implantació del contenidor específic de matèria orgànica per a producció de compostatge mantenint l’abocament com a destí principal de la matèria orgànica.

Al igual que estan fent diferents entitats socials i ambientals aquests dies des de la Plataforma volem manifestar la nostra decepció pel contingut del Projecte de Llei i l’esperança en que en el tràmit parlamentari pugui millorar-se sensiblement el contingut de la nova norma. Per altra banda mantenim el nostre compromís per tal de recolzar les diferents iniciatives, que a través de grups com Retorna, es desenvolupin per tal de millorar les possibilitats de gestió dels residus i l’impuls del sistema SDDR.