EL GEN insta els partits a deixar d´usar l’ordenació territorial amb finalitats electoralistes i a arribar a un consens que posi per davant l’interès general. Fa una crida a la responsabilitat i a deixar de banda la demagògia (18/09/2010)

El Grup d´Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) lamenta profundament la reaparició de l’espectacle que cada poc temps ens ofereixen els partits polítics a causa de la redacció o revisió de noves normes urbanístiques.

Aquesta vegada és la tramitació d’uns pocs canvis en el Pla Territorial per part del Consell que sembla haver servit d’excusa perquè torni a utilitzar-se l’ordenació del nostre territori com una simple eina més de desqualificació mútua. No és possible que una cosa tan important i transcendent com és l’ordenació territorial continuï fent-se al marge de l‘interès general i els partits polítics la vegin únicament com a forma de desacreditació mútua, cara a les fites electorals. Cal recordar que durant tota aquesta legislatura s’ha estat aplicant el PTE aprovat a l’anterior i que els canvis ara proposats es redueixen a qüestions puntuals, algunes dels quals, per motius de seguretat jurídica, ja s’haurien d’haver inclòs a la redacció inicial.

És necessari que tots els partits polítics assumeixin un grau de responsabilitat i una altura de mires suficient per establir un marc legal permanent en matèria urbanística i territorial, que no estigui sotmès constantment als canvis que es produeixin al capdavant de les institucions cada quatre anys. D’aquesta manera només s’aconseguirà malbaratar diners públics, confondre la població i, sobretot, allunyar i aplaçar indefinidament la necessària preservació que reclamen els darrers espais naturals que subsisteixen a alguns indrets de l’illa d’Eivissa.

La protecció ambiental, y la gestió dels espais i el recursos naturals d’Eivissa no poden ser tractats des d’una òptica partidista i amb l’única finalitat de guanyar vots o triomfar en unes eleccions. Pel contrari, ha de ser vist com a una autèntica qüestió d’estat en la que s´impliquen de manera honesta no només tots els partits, sinó també les principals forces socials.

Òbviament, aquest consens ha de tenir com objectiu salvaguardar el que ens queda del nostre patrimoni natural i cultural, un patrimoni malmès durant dècades d’agressions ininterrompudes i d’escala creixent. El GEN sempre recolzarà qualsevol passa endavant que es doni per aconseguir aquest objectiu, i al PTE que prepara el Consell, és just reconèixer-ho, tot i les petites modificacions introduïdes s´en veuen ben poques de passes endavant i es queda molt lluny de ser un document que garanteixi la sostenibilitat.

Veient l’estat en que es troba la nostra costa i el nostre territori, resulta obvi que la ordenació territorial de que hem disposat (i seguim disposant a dia d’avui) és un autèntic cas de terrorisme urbanístic. Malauradament sembla que d’ara endavant seguirà la mateixa tònica.

Per altra banda, s’ha de recordar que els que ara alcen la veu per denunciar els suposats abusos, tenen ara la majoria al Parlament balear i la utilitzen, massa sovent, per legislar a la carta dels interessos privats d’uns pocs, com han fet sempre.