El Pacte Progresista de Vila intesinfica la total destrucció del municipi (27/09/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol mostrar la seua profunda indignació per les declaracions fetes aquest cap de setmana pel regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Eivissa, Vicente Torres, ja que demostren el nul interès que té l’actual equip de govern per una planificació racional i responsable del futur territorial del municipi.

El GEN es declara sorprès i consternat per la manca de visió global i de futur que demostra aquest regidor, especialment quan considera que un sostre de població de 95.000 habitants per a Vila no té perquè representar un problema sempre i quan es facin les infraestructures necessàries. El GEN recorda que mai pot haver-hi infraestructures capaçes de resoldre la situació que crearien 95.000 persones damunt 11 quilòmetres quadrats de territori, la qual cosa proporcionaria una densitat de població pròpia d’indrets asiàtics que semblen ser el model en el qual s’inspira el Pacte Progressista de Vila.

El sostre fixat en la revisió del PGOU de Vila representa un suïcidi ambiental i la garantia directa de la desaparició de qualsevol traça de benestar que pugui haver ara a la ciutat. Les conseqüències d’allotjar gairebé 100.000 persones damunt el municipi de Vila són tan evidents que no veure-les demostra la ceguera política dels governants municipals. Aquesta xifra és una previsió tan grotesca i exagerada que si no se rectifica de forma substancial, l’actual equip de govern se situarà entre els més destacats destructors ecològics que han passat per Eivissa en les darreres dècades.

De la mateixa manera, resulta inconcebible que el regidor progressista de Vila qualifiqui de “terrenys abandonats” 30.000 metres quadrats de sòl rústic de Platja d’en Bossa que han estat requalificats per l’Ajuntament com a urbanitzables per tal d’edificar-hi més edificis de pisos. Sembla com si l’Ajuntament tengués programada la progressiva encimentació de tots i cadascun dels petits racons que encara queden sense construir.

Un altra exemple d’aquesta voracitat encimentadora del Pacte Progressista de Vila és la requalificació que també vol fer del sector número 6 de ses Feixes, que va ser desclassificat per les DOT de Jaume Matas el 1999. Aquests terrenys, on hi té interessos el grup Matutes, no poden ser urbanitzats mai sota cap excusa. De la mateixa manera, el GEN demana a l’alcalde Xico Tarrés que sigui coherent amb anteriors declaracions que va fer sobre ses Feixes i mantengui la total inedificabilitat dels actuals límits del BIC.

Finalment, el nostre grup vol avançar que la desídia urbanística de l’Ajuntament pel que fa a la regulació de la situació després de la finalització de les diverses moratòries comportarà una allau de llicències que no podrà evitar donar, perquè no ha fet res per canviar la qualificació dels terrenys o preservar mínimament els espais més sensibles del municipi. Tot i que desitjam que el temps ens llevi la raó, és evident que els promotors aprofitaran aquest període de vigència del desenvolupista PGOU del 87 per ‘colar’ el màxim número possible d’aberracions urbanístiques.

En l’arrasament i destrucció generalitzada del municipi d’Eivissa, a més a més, hi ha col·laborat de manera destacada el propi Ajuntament, que, segons ha reconegut Vicente Torres, “va continuar donant llicències durant les moratòries”. El GEN demana a l’alcalde que expliqui el perquè d’aquesta actitud, quines llicències són aquestes, on estan situades i quina capacitat poblacional representen.

En qualsevol cas, el GEN opina que aquest simple fet dona una idea del que entén l’actual equip de govern de Vila per moratòria: seguir construint exactament igual que sempre.

Amb la sensibilitat demostrada per l’ajuntament, la destrucció de Vila està garantida.