El GEN demana a Lurdes Costa que s’esforçi per salvar el Patrimoni de la Humanitat i lluiti contra els projectes que l’amenacen (19/07/2009)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) considera que, davant la situació creada amb l’acord pres per l’UNESCO de demanar la paralització del projecte del port d’Eivissa, i davant el perill existent que retiri la declaració com a Patrimoni de la Humanitat, és necessari que l’alcaldesa de Vila, Lurdes Costa, actui en defensa d’aquesta distinció internacional, orgull i privilegi de tots els eivissencs i única declaració d’aquest tipus existent a les Balears.

En les actuals circumstàncies, i per culpa de l’impresentable macroprojecte del port d’Eivissa, el luxe que per Eivissa representa tenir declarats bens culturals i naturals com a Patrimoni de la Humanitat està greument amenaçat i requereix la intervenció de totes les administracions per eliminar qualsevol element que posi en perill aquesta distinció. Res hi ha actualment més important per a la nostra imatge turística, la nostra projecció internacional i la nostra pròpia autoestima col.lectiva que la preservació del Patrimoni de la Humanitat, guardó que mai ha de còrrer el risc de ser retirat per un projecte urbanístic desacertat i desmesurat.

És obligació de l’Ajuntament d’Eivissa posar-se al capdavant d’una mobilització institucional per eliminar la principal amenaça que ara per ara recau sobre el Patrimoni de la Humanitat, es a dir, el projecte de l’Autoritat Portuària, i liderar la redacció d’un nou projecte més respectuós i més sostenible des de tots els punts de vista. A més, aquest nou projecte no ha de suposar cap retard en la reforma del port, donat que l’entitat de les obres realment necessàries és molt inferior a la prevista al projecte de l’APB i poden estar concloses fins i tot abans del termini previst epr a la construcció del macroprojecte de plataformes.

L’alcaldesa, Lurdes Costa, ha de tenir present que a l’APB, organisme amb seu a Mallorca, probablement li és igual si a Eivissa li retiren el guardó de Patrimoni de la Humanitat, però no ha de ser igual a l’Ajuntament d’Eivissa. És, per tant, l’alcaldesa i el seu equip de govern la que ha de fer-se responsable de posar a bon resguard aquesta distinció internacional, assegurant que es torna enrera l’actual projecte.

Serà aquesta una forma de reparar, encara que sigui in extremis, la vergonyosa trajectòria de l’Ajuntament d’Eivissa en aquest assumpte. Si anteriorment ja va enganyar l’Unesco ocultant les dimensions del projecte del port, i si també ha afavorit més aquest macroprojecte urbanístic que el Patrimoni de la Humanitat, ara no té altra remei que sacrificar els plans actuals de l’APB per preservar el títol de l’Unesco.

La defensa del nostre patrimoni no admet actuacions que són incompatibles amb ell. De la mateixa manera que no es pot introduir una pintura de graffitti dins un quadre de Velázquez, tampoc es pot posar una plataforma de 8 hectàrees a les portes d’un Patrimoni de la Humanitat. No fa falta ser gaire espavilat per veure el conflicte.