El GEN exigeix el compliment del Pla Especial de Ses Feixes (25/08/2004)

Ses Feixes de Vila són, a part d’una zona humida i part fonamental en el sistema d’evacuació de les aigües de pluja, un importantíssim i valuós patrimoni històric i cultural i, com a tal, varen ser declarades BIC pel Consell Insular. Per garantir la seva preservació i recuperació es va elaborar un Pla Especial encara pendent d’aprovació definitiva.

A l’illa d’Eivissa és usual que els interessos especulatius passin sempre per sobre dels drets col·lectius. El patrimoni natural, cultural i històric han patit, des de sempre, mutilacions irreversibles i, amb elles, el poble eivissenc ha anat perdent elements vitals de la seva identitat.

La idea de transformar un dels indrets de més interès històric i etnològic d’Eivissa en una urbanització amb un jardí adossat, que és el que aparentment pretén l’Ajuntament d’Eivissa, és pròpia d’una mentalitat dels anys 60 o de països en vies de desenvolupament. A una societat avançada la importància que s’ha de donar als elements que comprenen el patrimoni històric ha d’estar per sobre de l’especulació urbanística que, a Eivissa, sembla ser la única força totpoderosa.

Conveni Ramsar.

A la darrera reunió del Conveni Ramsar, sobre zones humides a nivell mundial, l’Estat Espanyol va presentar, com aportació a la recuperació de les zones humides, el Pla Especial de ses Feixes que havia elaborat el Consell Insular d’Eivissa i Formentera. Aquest Pla Especial, que es basa en la protecció i la recuperació de la zona humida, però també en la del BIC declarat, és l’única ferramenta realitzada amb criteris tècnics de conservació i no a mida d’interessos urbanístics i, per tant, la única vàlida per garantir la consecució dels objectius d’interès general en aquest cas.

Europa o república bananera ?

L’Ajuntament de Vila té, lògicament, dos opcions: la de posar-se del costat de la col·lectivitat i de la defensa del patrimoni històric i natural, o la de decantar-se cap als interessos especulatius. Actuant com a representants del poble, i no dels promotors, l’Ajuntament en té únicament una d’opció: assumir el Pla Especial i protegir i recuperar els bens col·lectius.

El GEN confia en que finalment l’illa d’Eivissa comenci a veure gestos de respecte i sentit comú cap als seus tresors i que, en el futur, ses Feixes siguin un exemple. Per aconseguir això, l’Ajuntament de Vila ha de reconsiderar urgentment la seva proposta per aquest indret i posar-se així a l’alçada d’un municipi europeu.