El GEN troba vergonyosa la claudicació de PSOE/Eivissa pel Canvi davant els camps de golf (04/04/2009)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) troba increïble i patètica la claudicació del PSOE/Eivissa pel Canvi en el tema dels camps de golf, autèntica amenaça per a una illa de reduïdes dimensions com la nostra.

Lamentablement, no ha de sorprendre que un partit propens als macroprojectes i a la destrucció ambiental, com demostra que és el PSOE eivissenc, impulsi de manera entusiasta aquestes instal·lacions absurdes i perjudicials. Però més lamentable resulta que una formació que s’autoproclama ecologista i que assegura tenir una especial sensibilitat envers el territori sigui la que anunciï, per boca del seu conseller Miquel Ramon, que el nou PTI deixarà fer camps de golf a sol rústic.

En primer lloc, s’ha de recordar que els camps d’ametllers, com tant li agrada dir al president del Consell, Xico Tarrés, es troben al sol rústic i a cap altra banda, per la qual cosa la construcció de camps de golf suposarà la destrucció del paisatge rural tradicional eivissenc. El propi Tarrés ha manifestat de manera reiterada la seua oposició als camps de golf i la seua preferència pel paisatge tradicional, però ara, com ja va fer amb les plataformes del Botafoc, es desdiu sense cap vergonya, incompleix les seues paraules i es passa al band contrari.

Pel que fa a Miquel Ramon, una persona que havia estat especialment beligerant contra aquestes aberracions ambientals, la seua conversió en favor dels especuladors no deixa altra sortida que, de portar a aprovació la ferramenta d’especulació anunciada com a nou PTI, presentar la seua dimissió com a conseller d’Urbanisme. El càrrec que ocupa se suposa que ha d’estar orientat a contenir el consum de territori que pateix Eivissa, no a fomentar, precisament, macroprojectes que consumeixen una gran quantitat de paisatge i recursos. La incomprensible transformació de Miquel Ramon i els seus criteris sobre ordenació territorial és suficientment greu com perquè abandoni el càrrec i el deixi a alguna persona vertaderament disposada a vetllar per la defensa del nostre territori. Continuar fent una política com la seguida fins ara a les institucions pitiüses no és la solució a la penosa situació urbanística eivissenca, sinó que és la garantia de la seua progressiva i continuada degradació.

S’ha de recordar que els camps de golf són, de tots els projectes turístics o urbanístics existents, els que consumeixen una superfície de territori més gran, el qual queda convertit en un desert verd, amb una única espècie vegetal (alòctona, per més senyes) i comporta la desaparició física de la biodiversitat i el paisatge propis d’Eivissa. A més a més, les experiències existents a Eivissa han comportat assecament i salinització de pous d’aigua potable, així com permanents problemes de manteniment de la gespa, entre altres inconvenients. Un camp de golf ni dos ni tres resoldran mai els problemes turístics d’Eivissa, però sí n’afegiran d’altres de tipus ambiental. A més a més, aquestes instal·lacions són unes de les inversions preferides per blanquejar capitals per part de xarxes mafioses, de fet solen ser l’opció habitual, tant si els camps de golf els són rentables com si no ho són.

És vergonyós que polítics que presumeixen de progressisme siguin tan domesticables que acabin posant-se del costat d’especuladors, l’única preocupació dels quals és poder construir més camps de golf, més ports esportius i més urbanitzacions, només per afavorir els seus interessos privats. Un polític ha de preocupar-se de l’interès general i no de contentar als quatre especuladors habituals.

Els exemples de projectes de camps de golf a Eivissa són prou aclaridors: projectats a cala d’Hort, Comte, Benimussa, o a les portes del Parc Natura de ses Salines, amenacen els últims racons conservats de l’illa, provoquen expropiacions il·legals per aconseguir la terra, són promoguts per obscures entitats amb seu a paradisos fiscals i amb personatges perseguits per la justícia internacional per evasió de divises provinents de activitats il.lícites. És aquest tipus d’inversió el que es vol promoure a aquesta illa? Molt convincents han de ser aquests personatges quan aconsegueixen que els principis i les promeses dels polítics s’esfumin tot just arribar al càrrec i posin els interessos especulatius per sobre dels interessos de la nostra illa.