L’AJUNTAMENT D’EIVISSA PERPETRA UN NOU ATEMPTAT CONTRA EL PETRIMONI HISTÒRIC (01/03/2009)

FENT GALA, UNA VEGADA MÉS, D’UNA NUL.LA SENSIBILITAT ENVERS ELS BENS PATRIMONIALS, ARA S’ELIMINA L’EMPEDRAT TRADICIONAL DELS CARRERS DE DALT VILA

L’Ajuntament d’Eivissa, amb l’excusa de les obres de sanejament que s’estan portant a terme a la zona de Dalt Vila, aprofita per eliminar el tadicional empedrat dels carrers de la ciutat vella, amb calissa clara, i els substitueix per paviments foranis, en color fosc i amb tall industrial.

El material emprat per pavimentar de nou els carrers, una vegada s’els ha eliminat l’empedrat, provoca un canvi radical en l’imatge tradicional dels carrerons que han quedat despersonalitzats i esguerrats en una actuació que suposa un autèntic atemptat, una aberració més de les que es permet una administració absolutament insensible.

Els carrers que han patit aquesta lamentable actuació, estan sent pavimentats amb peces regulars, de diferents formats, però que no tenen absolutament res a veure amb l’existent fins ara, de pedra viva, irregular, treballada a mà i picada, extreta de la pròpia illa, del mateix tipus de l’emprat a la construcció de les murades. El canvi que aconsegueix el nou paviment constitueix una modificació radical de colors i textures dins del casc històric, que desvirtua per complet la unitat del conjunt

El GEN-GOB s’adrecarà a la Batlesa de la ciutat per exigir que s’aturi la destrucció del casc històric i es reposin els empedrats tradicionals de la zona, eliminant el paviment “modern” allà on ja hagi estat colocat.

Per altra banda, el GEN-GOB demanarà informació sobre la destinació del valuòs paviment i els esglaons de pedra viva que han desaparegut dels carrers que han estat objecte d’intervenció. El valor econòmic d’aquest material és indiscutible i, de fet, en anteriors actuacions relacionades amb xarxes urbanes de dalt Vila, havia estat aixecat i tornat a col.locar, mentre que ara ha desaparegut del lloc en la seva pràctica totalitat.

L’estat lamentable en que han quedat i quedaran carrers com el que arriba a l’església de l’Hospitalet (C/San José), el que uneix la Plaça de Vila amb la Plaça del Sol (C/ de Santa Creu), el Carrer de Santa Ana i tants altres son un exemple més de la sistemàtica destrucció del patrimoni històric a mans dels que haurien de ser els responsables de la seva conservació. De res serveix esperar un mínim de sentit comú i bon gust de qui demostra no tenir.ne cap. Actuacions com aquesta son les que fan comprensible que s’arribin a defensar altres aberracions com el projecte del port o que s’arribin a malbaratar els diners del Patrimoni de la Humanitat en canviar l’enllumenat de l’Avda Espanya mentre la ciutat vella es cau, directament s’enderroca o es converteix en un pastiche hortera de no se sap ben bé què.