El GEN demana als alcaldes d’Eivissa un esforç per fer realitat el Consorci Insular de Disciplina Urbanística (07/02/2009)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN), davant la situació de bloqueig en què es troba la creació d’un consorci insular de disciplina urbanística que aglutini totes les institucions de l’illa d’Eivissa per fer efectiva d’una vegada, el control de les il.legalitats i infraccions urbanístiques, vol expressar el seu total suport a la creació d’aquesta ferramenta, que ja hauria de ser una realitat des de fa temps.

El GEN considera que totes les institucions, però sobretot els ajuntaments, estan obligats a fer un esforç perque aquest consorci sigui una realitat i comenci a existir. A la fi, la disciplina urbanística a l’illa d’Eivissa és el tradicional camp d’impunitat per a tot tipus d’infractors. S’ha de recordar que aquesta és l’única illa de les Balears on MAI es demoleixen obres il.legals, per molt flagrant sigui la infracció i per moltes sentències hi hagi obligant a fer aquesta demolició. És, per tant, Eivissa ell lloc on més necessari és aquest consorci, que ja funciona a altres indrets de les Balears, com l’illa de Menorca, on ajuntaments de divers signe polític no han tengut tants de problemes en fer pinya per solucionar un problema.

El GEN no entén exactament quin és el problema que plantejen els alcaldes de determinats ajuntaments, donat que si es crea aquest consorci s’estaran llevant de dalt un problema de gestió, tramitació i despeses de personal molt elevat, que passaria a ser responsabilitat d’aquest òrgan central. Donat que els ajuntaments tampoc solen fer efectiu el cobrament de sancions per infraccions urbanístiques, tampoc perdran una font d’ingressos significativa, que podrien haver aprofitat tots aquests anys, però que sistemàticament han menyspreuat, demostrant així un total passotisme indigne d’institucions al servei del ciutadà, del be comú i del compliment de la llei.

Per això, aquesta negativa a integrar-se al consorci sona més a l’etern intent de boicotejar qualsevol tipus d’iniciativa encaminada a establir, d’una vegada, el respecte a les lleis urbanístiques que cap altra cosa. Actuacions així demostren que alguns alcaldes no tenen cap altura de mires i només estan interessats en mantenir la tradicional situació de caos, confusió i tolerància cap a les obres il.legals, els exemples del qual es poden veure arreu del territori.

El GEN lamenta que el Consell Insular no hagi estat capaç encara de materialitzar aquest consorci ni hagi dotat de més personal i més mitjans el seu departament d’Urbanisme, malgrat les eternes promeses. En tot cas, anima totes les institucions, tant el Consell com els ajuntaments, que continuen dialogant per fer realitat el que és una necessitat apremiant i imperiosa.