El GEN demana als hotelers que deixin de defensar la destrucció de l’illa i dels seus atractius turístics (20/01/2009)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN) observa que continuen produint-se els periòdics i recurrents pronunciaments de les patronals eivissenques a favor de la destrucció del medi ambient eivissenc a través de camps de golf, ports esportius i altres instal·lacions absolutament innecessàries des del punt de vista econòmic i turístic, i totalment contràries a l’interès general. L’últim d’aquests pronunciaments, tan reiteratius com absurds, ha estat fet per la patronal hotelera de les Pitiüses.

Resulta sorprenent que els hotelers visquin d’esquenes a la societat, que de manera majoritària, i des de fa anys, rebutja clarament aquest tipus de construccions, que no són més que excuses per urbanitzar i per desfer encara més el nostre fràgil i escàs territori. Camps de golf i ports esportius són, com sap tothom (llevat dels dirigents hotelers i alguna altra persona desinformada), els habituals pretextos utilitzats pels promotors urbanístics i els especuladors per seguir portant a terme projectes immobiliaris que només els beneficien a ells, però perjudiquen tant la imatge turística que promocionam a l’exterior com el nostre medi ambient. Del turisme en viu una gran part de la població i del medi ambient en depèn el benestar de tots els habitants sense excepció, per la qual cosa qualsevol acció que vagi en contra del turisme i del medi ambient ha de ser descartat sense contemplacions.

Les peticions de la patronal són anacròniques i demostren un egoisme preocupant en un col·lectiu que hauria de demostrar una major altura de mires. El problemes que pateix la nostra illa són múltiples i molt greus, però cap d’ells necessita precisament la construcció de camps de golf i ports esportius per a solucionar-se, perquè, més aviat, aquests projectes agreugen justament alguns dels problemes contra els que lluita avui l’illa.

En qualsevol cas, si els hotelers eivissencs volen treballar per la millora de la societat, tenen per on començar. Tenen suficient en mirar la situació del seu propi gremi, responsable principal de la pèssima qualitat que té el nostre turisme a determinats nuclis de l’illa d’Eivissa. Els hotelers i només els hotelers són els que accepten contractar uns paquets turístics que ens porten un turisme només interessat en emborratxar-se i drogar-se de la manera més ràpida i continuada possible. No tots, però sí un número significatiu d’hotelers faciliten aquesta situació en acceptar llogar els seus negocis a turoperadors indesitjables que haurien de ser rebutjats per qualsevol empresa decent.

Això passa per una senzilla raó: l’excés d’oferta. I això no s’arregla massificant cada dia més i més, sinó eliminant oferta sobrant. Eivissa era la destinació del turisme de qualitat quan precisament no estava sobresaturada d’oferta. La solució, per tant, no pot estar més allunyada d’allò que proposen els hotelers, que amb el transcurs de les dècades, lluny de canviar el model i adaptar-se, han seguit amb el model obsolet de sempre, amb tendència cap a la quantitat, no cap a la qualitat. Les primeres veus parlant d’esponjament de places fa molt temps que sorgiren. A la pràctica, però, una cosa tan elemental com eliminar l’evident excés d’oferta, ni es contempla. Seria molt més incentiu pel turisme de qualitat fer desaparèixer aberracions urbanístiques que enlletgeixen trams de costa altrahora idíl·lics que adossar-hi ara, a més a més, un port esportiu o un cap de golf.

De fet, els plans directors que hauria d’estar preparant ara el Consell, haurien de ser els d’eliminació de l’oferta turística obsoleta mitjançant l’esbocament dels establiments més obsolets i de major impacte al litoral. Això sí que sense cap dubte ajudaria a la imatge turística d’aquesta illa.