EL GEN CONTRA LA INTENCIÓ DEL GOVERN ANTICH D’ELIMINAR CONTROLS LEGALS I REQUISITS AMBIENTALS DELS PROJECTES URBANÍSTICS I TURÍSTICS A LES ILLES (05/12/2008)

SUPOSARIA UNA INVOLUCIÓ EN MATÈRIA TURÍSTICA I URBANÍSTICA

El GEN considera extremadament alarmant que, amb l’excusa de la crisi, es pretengui l’aprovació d’un decret que pretén eliminar restriccions urbanístiques i ambientals al sector turístic, fins al punt d’exonerar de paràmetres urbanístics i de la necessitat de llicències els projectes del sector o fins i tot preveure l’aprovació directe per part del Consell de Govern dels projectes “d’interès autonòmic”
El més greu problema a que s’enfronta la comunitat autònoma Balear és precisament l’excés d’oferta turística, que s’hauria d’haver frenat fa dècades. La crisi actual del sector no és deguda a la manca de visitants, sinó a l’excés de places que s’oferten. Si el seu increment s’hagués aturat en el moment adequat ara no s’estaria parlant de crisi a les nostres illes. En canvi, el model de creixement constant i insostenible perdura avui dia, d’una manera o altre, a base d’oferta reglada o d’apartaments residencials. La resposta a això és, segons el Govern, eliminar els insuficients controls i restriccions, de caràcter urbanístic i ambiental existents a dia d’avui. Si els problemes estructurals de la nostra economia venen precisament de la incapacitat mostrada per aturar a temps el desenvolupisme, resulta difícil imaginar una recepta pitjor per a solucionar-los que donar-li encara més via lliure.
És precisament en temps de crisi que es posa de manifest la valua dels governants. És en aquests moments quan s’ha de demostrar la capacitat d’innovar, de deixar de banda models obsolets, de buscar noves fórmules per a la diversificació econòmica i de ser conscients de les possibilitats i limitacions. Això és exactament el contrari del que fa l’actual Govern, que arriba a presentar com a solucions decrets al més pur estil Jaume Matas. Tan és així, que sembla una norma més feta “a mida” d’algun projecte promogut pel Sr Nadal, Conseller de Turisme del Govern. En definitiva, es tracta d’un nou i perillós exercici d’irresponsabilitat de la que tan sovint fan gala els governants balears, siguin del color que siguin.
Resulta extremadament alarmant que un projecte de decret d’aquestes característiques arribi ni tan sols a fer-se públic, sense cap pudor per part dels seus promotors. Els gestors de les institucions han de ser conscients que la situació de precarietat en que es troba la nostra economia és, sobretot, responsabilitat seva i no semblen disposats a rectificar.
A més, les mesures proposades pel Sr Nadal poden tenir greus efectes col·laterals que no s’han calibrat. La proposició normativa, que es pretén estigui vigent durant dos anys, pot suposar que amb l’afany d’aprofitar aquest període de la “llei de la selva”, molts empresaris assumeixin deutes que difícilment podran amortitzar en un mercat turístic que tendeix a estabilitzar-se clarament a la baixa i que, amb l’excés d’oferta existent, difícilment podrà veure mai una “recuperació” real. Així, el remei pot ser pitjor que la malaltia.
Les propostes de reconvertir o esponjar, però de veritat, oferta turística són, a dia d’avui les úniques lògiques, unides a una política que promogui la diversificació econòmica. Però és ara, amb propostes de decret com el que prepara l’executiu balear, quan es posa de manifest la manca d’idees, la incapacitat de gestió i d’innovació dels dirigents polítics a Balears. El fet que amb unes arques públiques saquejades per l’anterior executiu, es continuïn malbaratant el recursos públics amb més asfalt i macroprojectes, en comptes de en iniciatives de diversificació econòmica, dóna una idea de la manca de projecte i de visió de futur que mostra la nostra classe política, completament ancorada en el passat i en uns models econòmics suïcides i obsolets.