El GEN demanarà al conseller Miquel Ramon que aclari les seves “gestions” per a la compra d’una finca rústica a Cala d’Hort (18/10/2008)

El conseller ha actuat amb dessídia i despreocupació davant una interessant oferta per comprar 70 hectàrees d’aquest espai natural. El GEN reitera la seua proposta de comprar les gairebé 200 hectàrees que tenia Calas del Mediterràneo a la zona i que varen ser oferides per l’empresa a l’administració

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa), després d’haver-se publicat diverses notícies en els mitjans de comunicació sobre la possible compra d’una finca de 700.000 metres quadrats a Cala d’Hort, i davant la confusa situació que envolta aquestes suposades gestions, vol demanar al conseller de Política Territorial, Miquel Ramon, que aclareixi públicament en quin estat es troba aquest assumpte i quines son exactament les gestions realitzades i els documents aportats.

(En concret) Ramon va afirmar el mes passat que ell en persona havia portat al Govern balear la proposta de comprar una finca de 70 hectàrees a Cala d’Hort, per tal que l’Executiu autonòmic l’incorporàs al seu llistat de propostes a presentar davant el Ministeri per a la seua compra. En canvi, al dia següent va aparèixer la resposta del Govern balear, desautoritzant el Conseller i afirmant que desconeixia l’existència de qualsevol proposta feta per Miquel Ramon en aquest sentit, afegint que només coneixia la feta pel GEN, en relació a altres terrenys de la zona, concretament, els de l’antic projecte de camp de golf. Posteriorment, Ramon ha fet altres declaracions sobre el tema que no han aclarit si finalment s’ha presentat o no per part del Consell o del Govern alguna proposta concreta al Ministeri. Mentre, sembla que les propostes de compra de Balears s’haurien entregat sense fer cap esment a aquesta zona.

El GEN creu que el conseller de Política Territorial no ha actual amb el rigor i seriositat que s’haurien d’esperar en un responsable polític en aquest cas, donat que la seua proposta només va ser “traslladada”, segons les seues paraules, al Govern balear, però en la Conselleria de Medi Ambient del Govern no la troben. Però, a més a més, s’ha de recordar que el Consell Insular pot fer propostes directament al Ministeri, cosa que tampoc s’ha fet. En definitiva, el Consell ha demostrat (en aquest cas) una actitut d’absolut desinterés i només actuant de cara a la galeria i quan entitats com el GEN posen en evidència la seua inactivitat i inoperància, ja que no ha realitzat amb cura i diligència unes gestions extremadament fàcils de fer però extremadament importants per a Eivissa i, a més a més, del màxim interés i urgència. No és cada dia que propietaris de superfícies tan grans i d’un valor ambiental i paisatgístic tan elevat mostren la seua disponibilitat a vendre els seus terrenys, per la qual cosa no s’entén que aquesta proposta hagi estat acollida amb un passotisme i despreocupació tan elevats per part del conseller de Política Territorial.

El GEN reitera, tant al Consell com al Govern, la seua proposta que les Administracions públiques comprin els gairebé 2 milions de metres quadrats que tenia a la zona la promotora del frustrat camp de golf de Cala d’Hort i, a més a més, s’hi afegeixi a l’operació la compra d’aquesta altra finca de 700.000 metres. Aquesta és una oportunitat que de cap de les maneres s’ha de deixar passar de llarg i que requereix la màxima coordinació entre administracions i la més alta eficàcia per part de totes elles. El GEN va sol.licitar gestions respecte de la compra dels terrenys (2.000.000 m2) oferits per Calas del Mediterraneo durant l’any passat, de paraula i per escrit davant de responsables del Consell d’Eivissa i el Govern Balear. La proposta per aprofitar aquesta oportunitat única va ser completament ignorada i ni tan sols es rebé resposta.