Francesc Antich evita reunir-se amb la Plataforma Eivissa al Límit per parlar del port d’Eivissa. Més de sis mesos a l’espera d’una reunió (30/06/2008)

La Plataforma Eivissa al Límit, integrada per les entitats: Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa), Institut d’Estudis Eivissencs, Amics de la Terra i Plataforma Antiautopista, vol denunciar el desinterès del president del Govern Balear, Francesc Antich, pels problemes ambientals i les preocupacions dels ciutadans que afecten l’illa d’Eivissa.

Efectivament, tot i haver-li demanat per escrit una reunió (cartes de 19 de desembre de 2007 i 13 de febrer de 2008) per parlar sobre el projecte de l’Autoritat Portuària de les Balears d’ampliació del port d’Eivissa, encara avui, 6 mesos desprès de la primera sol·licitud, i de nombrosos contactes telefònics amb el departament de Presidència per confirmar la disponibilitat del president de mantenir aquesta reunió, no tenim data assenyalada. Per això, la plataforma Eivissa al Límit reiterarà, avui mateix, aquesta petició amb una nova carta adreçada al president.

Volem recordar al Sr. Antich, que la magnitud d’aquest projecte portuari (ara la construcció d’una plataforma de 85.000 m2 a l’abric del dic de Botafoc) provocaria una gran transformació de l’entorn del port i un greu perjudici a tota la zona declarada Patrimoni de la Humanitat i que comportaria, també, greus afectacions mediambientals. Entre aquestes cal destacar: un nou i greu impacte sobre les pedreres d’Eivissa, els efectes de contaminació provinents de l’abocament dels fangs al litoral de Formentera i, no ho oblidem i en una nova fase del projecte, l’evacuació de trànsit rodat de Botafoc travessant la zona humida de ses Feixes de Talamanca. En el seu conjunt es tracta d’un projecte que no ha tengut en compte alternatives menys impactants i fins i tot més econòmiques, com la defensada per aquesta plataforma, que evitarien la gran destrossa territorial que vol portar a terme l’Autoritat Portuària.

Eivissa al Límit considera que el president del Govern balear ha de ser-ho realment de tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes i ha d’interessar-se per totes les opinions, no tan sols d’aquelles que provenen d’institucions oficials que promouen els macroprojectes, d’altra banda denunciats ja per part d’altres sectors i que estan sota sospita de greus irregularitats.

Eivissa al Límit viu amb gran preocupació com el medi ambient insular continua sense ser objecte de la necessària atenció. També com, una legislatura més, els poders públics estan més disposats a malbaratar els sempre escassos fons públics amb més formigó i asfalt damunt de l’illa en comptes d’invertir-los en desenvolupament sostenible i recuperació ambiental.