El GEN demana l’anul·lació del projecte de la Ronda Sud de Sant Antoni per ser una despesa i un impacte innecessaris (26/10/2007)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN) considera que el projecte de l’anomenada Ronda Sud de Sant Antoni, que ha d’enllaçar el tram d’arribada a aquest poble des de Vila amb el que surt cap a Sant Agustí, és totalment innecessari i representa una despesa absurda, així com una ocupació de sol rústic totalment injustificada.

El GEN creu que aquest ramal és una més de les parts que no tenen cap explicació dins els projectes d’autovies i que, igual que la continuació del túnel de Sant Rafel, ha de ser cancel·lat per les noves Administracions. L’objectiu declarat per a construir aquesta ronda consisteix a alleugerir de trànsit l’avinguda Doctor Fleming, però això ja ho compleix l’actual ronda de ses Païsses, que permet als cotxes eludir el centre del casc urbà sense necessitat de noves obres ni circumval·lacions.

Per altra part, aquesta Ronda Sud ocasiona nous problemes derivats d’expropiacions irregulars, com s’ha demostrat amb l’existència de veïns que han vist arribar els tècnics de la constructora provists d’estaques per a assenyalar el traçat de la carretera sense que en cap moment hagin estat notificats, i variant també per sorpresa el trajecte inicial. Això és una continuació de les pràctiques reiteradament vistes durant l’anterior etapa de la conselleria d’Obres Públiques i que de cap manera poden ser consentides ara per persones que es proclamen respectuoses amb la sostenibilitat i la legalitat.

S’ha de tenir en compte que la creació de qualsevol nou tram de carretera comporta, apart de l’automàtica transformació de sol rústic en una tira d’asfalt, l’aparició d’indústries, magatzems i tot tipus d’edificacions a la seua vora, creant així una nova zona urbana.

La nostra organització estima que si es porta a terme aquest tram no s’haurà produït cap canvi en la lluita contra les autopistes, ja que aquestes continuaran estenent-se amb la mateixa sistemàtica il·legal, prepotent i injustificada que abans.

Per aquest motiu, el Consell Insular i el Govern balear estan obligats a paralitzar aquest projecte i a cancel·lar-lo definitivament, descomptant, a més a més, el seu import de l’adjudicació inicial, a l’objecte d’estalviar una part més d’aquest gran despropòsit global que han estat les autopistes d’Eivissa.