Gen critica la decisió del PSOE de donar suport als camps de golf i els ports esportius (09/07/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN) considera lamentable que el PSOE d’Eivissa i Formentera hagi inclòs, a la ponència marc que s’aprovarà en el seu congrés del 18 de juliol, el suport explícit a la construcció de més camps de golf i ports esportius a les Pitiüses, dos de les instal·lacions més perjudicials de les que amenacen el nostre ja malmès medi ambient.

El GEN creu que amb aquesta decissió es fa explícit, en un document que crea doctrina política i és referència oficial de l’ideologia socialista, un acord sumament perillós per al nostre futur. Encara que sigui amb matisos, el PSOE ha decidit compartir amb el PP el seu suport a unes instal·lacions rebutjades pel 70 per cent de la població (segons la mitjana de totes les enquestes), que consumeixen territori i recursos en gran quantitat (més que una urbanització) i que només serveixen, a la majoria dels casos, per a l’especulació urbanística. Els voltants d’un camp de golf, sigui gratuït, sigui privat o sigui com sigui, van acompanyats sempre una explosió urbanística, com es pot comprovar des de fa temps a Roca Llisa. Els ports esportius, pel seu costat, són una font de destrucció de la costa i dels terrenys veïns, perquè no només encimenten la terra ferma amb més urbanitzacions, sinó que també encimenten la mar, augmenten la seva contaminació i provoquen canvis molt perjudicials a la dinàmica litoral que afecten la qualitat de l’aigua i les platges. Ni en un cas ni en l’altra hi ha precisament un clamor popular demanant aquestes instal·lacions.

La greu irresponsabilitat del PSOE pot convertir aquest partit, en el futur, en còmplice directe de la destrucció d’Eivissa. Per evitar-ho, el GEN demana als delegats que assistiran en aquest congrés que no votin cap text que incorpori un suport explícit a aquestes armes de destrucció ecològica de la nostra illa. No seria tampoc comprensible que els socialistes aprovassin, fa dos congressos, una moratòria de camps de golf, acceptant la necessitat d’estudis sobre la seva viabilitat, i ara que la situació ecològica és pitjor que abans, canviïn radicalment d’idea i passin a donar-los suport. El PSOE hauria d’explicar què ha canviat favorablement en el nostre medi ambient perquè els camps de golf fossin abans perjudicials i ara siguin beneficiosos.

El GEN enviarà al congrés socialista una salutació en la que demanarà als delegats i als responsables del partit que no portin a terme aquest canvi ideològic a favor de la destrucció, que sempre trobarà l’oposició de la nostra organització i de la majoria dels eivissencs.