LA TONYINA VERMELLA, UNA ESPÈCIE EN PERILL CRÍTIC. EL GEN RECLAMA AL GOVERN BALEAR LA SEUA IMPLICACIÓ PER RESOLDRE LA PROBLEMÀTICA PROVOCADA PER LA PESCA INDUSTRIAL (21/09/2007)

El GEN-GOB Eivissa es solidaritza amb els pescadors de Formentera i reclama al Govern balear que aconsegueixi el compromís del Govern central de defensar davant la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Vermella (ICCAT) l’aplicació de mesures urgents per resoldre, definitivament i no amb provisionals i tímides decisions, els problemes que pateixen des de fa anys.

És del tot inacceptable que es permeti l’aplicació de tecnologia punta per capturar fins al darrer exemplar de tonyina vermella que entra a la Mediterrània, en bona part de forma il·legal i consentida, mentre els pescadors artesanals observen amb indignació la desaparició de la pesca d’aquesta i altres espècies associades i la destrucció tant dels seus hàbitats naturals com de les seues pròpies arts de pesca.

Ja no es tracta, únicament, de la recuperació de les pesqueres, es tracta d’evitar la desaparició d’una espècie amenaçada com a resultat de la sobrepesca i de la pesca il·legal.

L’aprovació en novembre del “Pla de Recuperació” de la tonyina per part de la ICCAT permetent la captura durant l’any 2007 de 29.500 tones, o la mesura de retardar fins al 2008 l’entrada en vigor de la talla mínima, dels 10 quilos actuals als 30 previstos, i permetent per tant la captura d’exemplars juvenils, són totalment insuficients i demostren la indiferència dels països membres per a la supervivència d’una espècie que es troba en perill d’extinció.

Des de fa un any científics de tot el món adverteixen sobre la crítica situació en que es troba la població de tonyina vermella a l’Atlàntic Oriental i a la Mediterrània i reclamen la dràstica reducció de la pressió pesquera a les 15.000 tones (front a les 29.500 actuals o les 28.500 previstes per al 2008) i la prohibició de les captures durant l’època reproductora.

La delicada situació en que es troba el que es considera el calador més important del món, a la Mediterrània occidental, o el fet que a les altres dues zones de reproducció d’aquesta espècie a la Mediterrània (sud d’Itàlia i aigües de Líbia) es continuïn violant, i amb total impunitat, les mesures de control i gestió imposades per la ICCAT són indicadores de la falta de voluntat de la CE per posar fre a una crisi anunciada des de fa anys.

El tancament anticipat de la temporada de pesca per part de la CE, tant a l’Atlàntic Oriental com a la Mediterrània en haver-se superat la quota general anual de captures (16.779 tones de les que 5.568 corresponen a Espanya, 5.494 a França, 4.336 a Itàlia, 524 a Portugal, 355 a Malta, 287 a Grècia i 155 a Xipre) i basada en dades de la Comissió Europea i no en xifres notificades pels propis estats membres, demostra la irresponsabilitat de països, com França i Itàlia, que admeten haver superat les quotes de captura, i per tant haver pescat il·legalment, mentre altres països, com España, veuen ara aturades les seus expectatives legals assignades.

El passat 20 d’agost, les organitzacions: Ecologistas en Acción, WWF Adena, Greenpeace i GEN-GOB Eivissa, davant la crítica situació en que es troba la tonyina vermella (amb una davallada del 80 % en els darrers 20 anys per culpa de la sobrepesca i de la pesca il·legal), reclamàvem la creació urgent d’un santuari a l’arxipèlag balear. Precisament on es troba una de les àrees reproductores més importants per a la conservació d’aquesta espècie.

Per tot això reclamam la confecció i aprovació d’un autèntic “Pla de Recuperació” que, de veritat, permeti la recuperació de la tonyina. Un pla que incloga:
- La prohibició de la pesca industrial (encerclament i palangre) durant els mesos de reproducció (maig, juny i juliol).
- La reducció de les captures a un total de 15.000 tones (incloses les granges d’engreix).

És improrrogable la implicació de totes les administracions competents (autonòmiques, central i europea). Els Ministeris de Medi Ambient i d’Agricultura i Pesca espanyols han de defensar l’únic acord coherent: la correcta protecció de l’espècie. Es tracta de resoldre el conflicte existent entre uns interessos purament comercials i els que afecten a la subsistència d’una espècie. A la reunió de la ICCAT, del proper mes de novembre, si ha d’arribar amb uns criteris clars. En aquest sentit, és imprescindible que la Comunitat balear obtengui el compromís del Govern central de defensar aquestes propostes.