UN SIMULACRE DE CASA PAGESA ALS AMUNTS MENTRE LES CASES DE VERITAT ES CAUEN (20/08/2007)

La secció de Patrimoni del GEN-GOB Eivissa expressa la seua satisfacció per la proposta de l’Ajuntament de Sant de Labritja de crear un Centre d’Interpretació des Amunts i confia, que en un futur, la divulgació dels valors de la zona ajudi a impulsar la creació d’un Parc Natural a la zona.

Tot i així, el GEN lamenta que mentre les cases pageses centenàries de l’illa es cauen, l’Ajuntament hagi anunciat la seua intenció de construir un simulacre de casa pagesa per ubicar-hi el centre d’interpretació en lloc de rehabilitar una de les moltes existents as Amunts.

El GEN insta a l’Ajuntament de Sant Joan per tal de que el futur centre s’ubiqui en una casa pagesa de les moltes que es conserven encara a la zona des Amunts i no en una construcció de nova planta que imiti una casa pagesa com ha fet públic l’Alcalde del municipi.

És absurd que, mentre dotzenes de construccions tradicionals es troben en perill de desaparició, no es pensi en elles per recuperar-les i oferir una imatge del paisatge de la zona en un entorn tradicional i en canvi es pensi en posar més ciment construint un simulacre de casa pagesa.

El paisatge tradicional illenc no es pot deslligar del patrimoni rural i de les construccions que els nostres avantpassats aixecaren sense rompre mai l’equilibri territorial i en perfecta harmonia amb l’entorn.

Per altra banda, hem d’exigir a les administracions que les inversions públiques s’emprin més en recuperar patrimoni en perill de deteriorament, sobretot en projectes d’aquesta classe, que no en imitacions de casals tradicionals que no farien sinó desvirtuar l’objectiu de donar a conèixer la riquesa paisatgística d’una zona única com es Amunts.

Si els dos objectius de difusió del futur centre d’interpretació són principalment de cara al turisme i els centres escolars, seria ridícul que els estudiants i els visitants no poguessin conèixer quin era l’entorn humà real des Amunts. De fet, s’hauria d’aprofitar la iniciativa per lligar els dos conceptes: presentar la riquesa de la flora i fauna del lloc i la incidència de l’activitat humana en el paisatge tradicional així com l’ús i l’aprofitament que s’ha donat des de sempre a la variada flora insular.