El GEN considera un insult i una provocació el projecte del macroport (02/07/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) considera que el projecte de l’Autoritat Portuaria de les Balears per a tornar a ampliar, per segona vegada en pocs anys, el port d’Eivissa, representa una provocació i un insult, així com una passa més del genocidi ecològic i l’aniquilació paisatgística i ambiental que ja per sistema impulsen amb tot descar i sense cap escrúpol les nostres autoritats.

El GEN considera que aquest macroprojecte és un element més de la programada destrucció global de l’illa d’Eivissa que semblen haver planificat les institucions actuals, i de la que també formen part les tres autopistes que promou el Govern, l’ampliació de l’aeroport i la desprotecció dels nostres espais naturals.

Els governants actuals han arribat a la conclusió, com evidencien els seus projectes, que és necessari convertir Eivissa en una urbanització-illa, entregada totalment a l’especulació urbanística i sense cap possibilitat d’ordenació racional i assenyada pel futur. A més a més, sembla que aquest projecte global de destrucció física d’Eivissa s’ha de portar a terme de la manera més ràpida possible. Si no, no és comprensible que en només un any s’hagi produït tal acumulació de macroprojectes i s’hagi anunciat una escalada destructora sense precedents en la nostra història.

Pel que fa al projecte concret del port d’Eivissa, el GEN s’oposa frontalment a qualsevol de les propostes presentades per l’Autoritat Portuària, ja que totes elles son innecessàries i no fan més que potenciar, encara més, la massificació. L’Autoritat Portuària ha inventat un catàleg de suposades alternatives que, en realitat no son tals, perquè tot forma part d’una estratègia planificada i encaminada a convertir l’actual port en un macroport. Sigui quina sigui l’alternativa escollida, representarà una passa més en l’espiral de degradació del port i de massificació d’Eivissa.

De totes les versions del desastre que planifica l’Autoritat Portuària, la més aberrant és, obviament, la pretensió de crear una plataforma de 8,5 hectàrees devora s’Illa Plana. Aquest intent és el mateix de l’anterior Govern central del PSOE, que va ser rebutjat tant pels partits progressistes com pels dirigents del PP, que obligaren a eliminar aquesta plataforma. Per tant, ressucitar un macroprojecte rebutjat prèviament per tota la classe política és una provocació que no pot ser tolerada per la societat. Especialment escandalós és el que fet que, com passa sempre, es justifiqui aquesta aberració “per garantir la seguretat”, expressió que ja sembla haver-se convertit en automàtica sempre que es presenta un projecte que va contra la seguretat col·lectiva i l’interès general. No s’ha d’oblidar la pèssima imatge turística que oferirà, cas de consolidar-se el nou projecte, el port als visitants, que podran observar des de els miradors i baluards de les muralles la gran plataforma de ciment i contenidors.

En qualsevol cas, ha quedat de manifest quina era la vertadera intenció de la construcció del dic de es Botafoc: servir de primera passa per a la creació d’un macroport industrial. Qui negaven aquesta possibilitat i donaren suport al dic han quedat ara en evidència i han d’excusar-se per criticar als que advertiem que això seria així.

Confiam que el Consell Insular, l’Ajuntament i tots els partits que llavors expressaren el seu rebutj a aquell atemptat renovin ara el seu compromís d’evitar-lo, perque en cas contrari, aquells polítics que el recolzin demostraran una vergonyosa claudicació davant l’especulació que els convertirà en penosos còmplices de la desfeta.

El GEN fa una crida al Govern central perque de cap manera doni suport econòmic a aquesta barbaritat, que només evidencia el terrorisme ambiental que practica l’Autoritat Portuària, la perillosa irresponsabilitat dels seus dirigents i el menyspreu que evidencien cap el futur d’Eivissa.