El GEN lamenta que es compri un terreny a ANEI per construir una depuradora i que es pagui el 50% més al propietari (un imputat per pressumpte delicte ambiental) que als expropiats de les autopistes. (26/04/2007)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN) vol fer públic que l’acte de compra d’una finca de 80.000 metres quadrats per a la construcció d’una gran depuradora en plena Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) a sa Serra des Collets, darrera Sa Coma, representa un incomprensible acte de favoritisme cap a un empresari imputat en un presumpte delicte mediambiental d’extrema gravetat, i que serà jutjat en les properes setmanes per aquest motiu: la creació i explotació irregular d’un abocador durant dècades, que ha pogut comportar la contaminació irreversible de la capa freàtica de l’illa d’Eivissa.

No s’entén de cap de les maneres que el Govern balear (que no és a qui correspon comprar el solar) hagi fet el regal de gairebé 800.000 euros dels fons públics a Vicente Bufí Palau, propietari d’Herbusa, per uns terrenys que estan urbanísticament protegits, i així haurien d’estar sempre, segons la llei. S’ha forçat, per tant, la llei i el procediment normal per poder fer aquesta compra, del tot inversemblant i sorprenent.

El preu pagat supera els 9 euros per metre quadrats, pràcticament el 50 % més dels diners que reberen els centenars de propietaris expropiats per la construcció de les autopistes. Aquí es demostra novament la manifesta injustícia amb que sistemàticament actua el Govern balear i el Consell Insular, que premien empresaris afins en un vergonyós exemple d’arbitrarietat immoral.

Si, segons el Govern, només faran falta 35.000 metres quadrats per a la instal·lació de la depuradora, el més lògic hagués estat expropiar a Vicente Bufí Palau aquesta superfície, la qual cosa hagués resultat al menys més barat per a l’erari públic. En tot cas, el GEN sempre ha defensat la ubicació de la depuradora fora de qualsevol àrea protegida, que és el mínim que es pot demanar.

El fet que la instal·lació es pretengui a una cota 125, comportarà no només l’execució d’un projecte exageradament costós en la seva execució, sinó que les despeses i problemes que ocasionarà la seva posada en funcionament i el seu manteniment a aquest emplaçament són del tot injustificables, no només pel cost econòmic que comportarà per a les arques públiques, sinó pel cost ambiental que suposarà el malbaratament de la potència elèctrica que serà necessari emprar, que comportarà una inadmissible emissió de CO2 en un moment en que des de les institucions es pretén conscienciar la població de la necessitat de reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per aturar el calentament global. A aquest respecte volem recordar les paraules del president Zapatero que afirmà fa ben poc que el seu govern estava compromès amb la necessitat de frenar aquestes emissions. Està clar que aquesta no és manera de demostar-ho.

No és possible passar per alt la vergonyosa complicitat de l’Ajuntament d’Eivissa que dirigeix Xico Tarrés, que ha donant el seu vist-i-plau a aquesta ubicació, i només al final ha optat per una vacil·lant ambigüitat que s’ha traduït en l’acceptació formal de la ubicació.

Finalment, el GEN vol anunciar que continuarà intentant impedir la construcció d’aquesta depuradora en aquest emplaçament, i intercedirà davant el Ministeri de Medi Ambient perquè s’acompleixi la normativa vigent i aquesta instal·lació se situï en una altra àrea.

Els serveis jurídics del grup ja han iniciat l’estudi del cas i no es descarta la presentació d’un recurs contenciós si finalment el projecte és aprovat. Un exemple més de com les Avaluacions ambientals són fetes a mida dels projectes és el fet que primer es decideix quin projecte es farà i on i després es fa una avaluació ambiental favorable a mida i sense la més mínima rigorossitat.