El GEN denuncia la paralització de les feines d’acordonament dels estanys de sa Sal Rossa iniciades per Medi Ambient i La Caixa (19/02/2007)

Des de fa dos mesos s’han interromput, sense cap motiu aparent, les feines de preservació d’aquest espai del domini públic

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) vol denunciar públicament la sorprenent i injustificada paralització que pateixen, des de fa dos mesos aproximadament, les obres iniciades per la conselleria de Medi Ambient amb el finançament de La Caixa consistents en l’acordonament amb estaques i cordes dels estanys de sa Sal Rossa. Aquesta mesura ha de servir per a preservar aquests estanys, on hi cria una espècie en perill d’extinció a l’illa d’Eivissa.

Les feines començaren a finals de l’any passat, però a les poques setmanes d’iniciar-se, i després d’haver-se clavat una filera d’estaques i cordes, els operaris abandonaren les seues feines de forma abrupta i sense que Medi Ambient hagi donat cap explicació. El GEN considera aquests fets totalment sorprenents i inexplicables, màxim tenguent en compte que amb aquest projecte s’ha de preservar la supervivència a Eivissa del picaplatges petit (Charadrius dubius, Chorlitejo chico), que és a punt d’extingir-se a les Pitiüses. L’única població reproductora de l’espècie a les nostres illes es troba als estanys de Sal Rossa, i segons han constatat els membres de l’Equip de Natura del GEN al llarg dels darrers anys, el nombre de parelles va disminuint, molt probablement per les molèsties ocasionades per visites incontrolades. De fet el Llibre vermell dels vertebrats de les Balears en la seva 3ª edició de l’any 2006 diu “La fuerte degradación que sufren los estanques salineros de Sal Rossa (con vertidos de aguas residuales), así como las importantes molestias producidas por la circulación de vehículos (motocross, ciclismo, todoterrenos, etc.), ponen en serio peligro la continuidad reproductora de esta especie en Ibiza”.
S’ha de tenir en compte, a més a més, que està a punt de començar la nova temporada de nidificació d’aquesta au limícola. El fet que aquesta zona d’estanys continuï amenaçada i oberta al trànsit incontrolat de vehicles i persones contribueix greument a la desaparició del picaplatges petit.

El GEN ha demanat en diverses ocasions l’actuació a sal Rossa i la realització d’un projecte semblant al que s’anava a desenvolupar, fins i tot es va recomanar en un informe emès pel parc fa alguns anys la conveniència d’actuar damunt aquest lloc per tal d’afavorir l’entrada d’aigua en aquests estanys de forma periòdica, instal·lant fins i tot illes al seu interior, tot encaminat a aconseguir la recuperació de l’avifauna d’aquest espai protegit. A més a més, tal i com recomanava el GEN, la instal·lació d’una caseta d’observació d’aus, podria reconduir part de les visites incontrolades que es produeixen als estanys de Codolar i Es Cavallet facilitant als visitants del Parc, tant residents com turistes, l’observació dels ocells i el coneixement del medi.

El GEN vol recordar que l’espai del qual parlam està totalment inclòs dins el deslinde de la zona de domini públic marítim-terrestre de la Demarcació de Costes del Ministeri de Medi Ambient, per la qual cosa la seua titularitat pública és absolutament indiscutible. L’Administració hi té, per tant, plena sobirania per a desenvolupar-hi les accions de recuperació ambiental que consideri oportunes per gargaritzar l’interès general.

El tancament i preservació d’aquests estanys va ser una actuació anunciada amb gran desplegament de mitjans per la conselleria de Medi Ambient, juntament amb altres a ses Salines, i ara observam que tot queda en res. Per això, la conselleria ha de donar explicacions sobre els motius d’aquesta situació. El GEN expressa la seua preocupació pel que considera un evident indici de la deixadesa i poca serietat de la Conselleria. S’ha de recordar que estam parlant d’una zona ubicada dins el Parc Natural de ses Salines, i a més a més de domini públic, i que per tant ha de concentrar tota l’atenció de les administracions públiques.

La recuperació d’aquests estanys de sa Sal Rossa, uns dels més amenaçats per l’expansió urbanística i els accessos incontrolats, ha de ser una prioritat del Parc Natural.