Macroprojectes no! tots a la manifestació del 18 (15/06/2004)

El dia 18 d’aquest mes està convocada, per La Plataforma: NO VOLEM AUTOPISTES, una manifestació que sortirà del passeig de Vara de Rei per rebutjar els projectes desproporcionats que impulsen les institucions illenques. Els polítics que governen pretenen, dit en poques paraules, construir tres autopistes a una illa minúscula i amb problemes de massificació i sobreexplotació.

Actualment, el Consell Insular està elaborant el Pla Territorial Insular (PTI) d’Eivissa i Formentera, l’instrument legal que, suposadament, ha de planificar el model territorial de les nostres illes: les carreteres, el territori i en definitiva tot el que s’ha de fer damunt aquesta illa petita i fràgil. És incomprensible que durant la redacció d’aquest PTI, s’hagi ja decidit l’execució de macroprojectes que hipotecaran el nostre futur i deixaran el PTI com un paper inservible.

Ara no és el moment de presentar autovies ni macropojectes. Ara, el que toca és reflexionar, consensuar criteris entorn a la pregunta de sempre i que fins aleshores hem set incapaços de contestar: quin model d’illes volem? Ara de sobta, sembla com si corregués molta pressa tramitar, aprovar, construir i... tal vegada el més interessant pels promotors: cobrar. Perque sembla evident que en tot aquest espectacle d’asfalt i ciment sense precedents algú hi pensa fer el negoci de la seua vida. D’altre manera no s’entén.

Resulta increïble, fins i tot insultant, que quan a Eivissa hi ha carreteres insegures i deficients, la consellera insular de Xarxa Viària, Stella Matutes, surti als diaris afirmant que “no hi ha diners”. I en canvi i per exemple sí hi ha 102 milions d’euros per executar, per exemple, una de les tres macrocarreteres programades, l’autopista a Sant Antoni.

Les carreteres pitiüses necessiten inversions, ningú ho posa en dubte. Però tots sabem també quines inversions s’haurien de fer, perque tots coneixem la nostra xarxa viària. Eliminar punts negres, rectificar traçats, millorar la senyalització, garantir el compliment de les normes, assegurar el respecte dels horaris de discoteques, potenciar el transport públic... Aquestes són entre d’altres les necessitats i les inversions reals que tots reclamam. Però resulta que, segons el Consell, disposam d’una allau milionària de diners per fer coses que ningú vol i no hi ha un cèntim per fer el que tothom demana.

Mentrestant, el nostre president diu amén a tot el que arriba de Mallorca, encara que sigui per desfer-mos l’illa. No és hora ja d’obrir els ulls i dir no a tot el que no ens interessa?

Per tots aquests motius, per rebutjar allò que el propi sentit comú considera una aberració i per defensar la millora viària local que tots volem, és necessari que el dia 18 siguem molts a la manifestació de Vara de Rei. Altres voltes, aquests actes han donat resultat. Ara torna a ser el moment de sortir al carrer.

Joan Carles Palerm, president del GEN-GOB Eivissa