El GEN demana a l’Ajuntament que restauri immediatament l’abocador de l’ANEI de sa Serra Grossa i li recorda que l’alcalde pot ser denunciat penalment per prevaricació urbanística (05/07/2006)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) exigeix a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia que de manera immediata reforesti i restauri totalment al seu estat natural anterior, per sí mateix o a càrrec del promotor responsable, la zona afectada per l’abocador il·legal sorgit a una zona catalogada com ANEI per la Llei d’Espais Naturals (LEN), prop del cementiri Nou d’Eivissa, a l’ANEI de sa Serra Grossa.

El GEN considera de la màxima gravetat els fets ocorreguts en aquest espai. Membres del grup s’han personat a la zona i han pogut constatar les dimensions de l’abocador i la gran quantitat de material de construcció (trossos d’asfalt inclosos) dipositats en ell. Ja s’ha elaborat un detallat informe amb totes les característiques d’aquestes obres i la normativa que concorr en aquesta situació, tant de tipus administratiu com penal.

S’ha de recordar que la zona està protegida i la llei prohibeix de manera categòrica i sense excepcions la possibilitat de fer-hi abocadors d’aquest tipus. El fet que en els últims mesos hagin apareguts escombraries semblants a altres indrets de la nostra illa ja era preocupant perquè es tractava de sol rústic, però aquesta situació nova és encara més alarmant perquè parlant d’un àrea amb el màxim nivell de teòrica protecció.

Òbviament, el GEN no està disposat a passar per alt una infracció d’aquesta magnitud i, si l’Ajuntament de Sant Josep no adopta mesures immediates en relació a aquest abocador, presentarà a la Fiscalia d’Eivissa la corresponent denúncia contra l’equip de govern, el propietari del terreny i qualsevol altra persona, institució o entitat implicada en els fets.

S’ha de tenir en compte, segons s’ha publicat a la premsa local, que l’Ajuntament de Sant Josep tenia coneixement fefaent de l’existència d’aquestes obres ja el dia 8 de maig, és a dir, gairebé dos mesos abans que es conegués públicament l’existència de l’abocador i quan aquest ja estava replet d’enderrocs. És a dir, que en tot aquest temps, l’Ajuntament de Sant Josep NO HA FET ABSOLUTAMENT RES per a evitar aquesta actuació il·legal, la qual cosa pot ser representativa d’un greu delicte per part de l’Administració municipal.

El vigent Codi Penal espanyol estableix en el seu articulat que aquelles autoritats que, tenint coneixement d’una acció delicitiva, no intervinguin per evitar-la, poden incórrer en penes castigades amb presó i inhabilitació, així com amb fortes sancions econòmiques.

El GEN considera especialment insultant que mentre les autoritats anuncien als quatre vents la posada en funcionament del nou abocador controlat de Cala Tarida per a buidar-hi materials de construcció de forma regulada i legal, reomplint així una vella pedrera, al mateix temps l’ajuntament faci la “vista gorda” davant la constant aparició d’abocadors clandestins per tot arreu. Aquesta intolerable complicitat de l’alcalde de Sant Josep amb els infractors de les lleis urbanístiques i mediambientals s’ajusta perfectament a les paraules pronunciades pel Fiscal de Medi Ambient de Balears, Sr. Adrián Salazar, quan va dir que “hi ha alcaldes que ratllen la complicitat amb els delictes” i és per això que el GEN li farà arribar els fets per tal que s’obrin les corresponents diligències informatives.

El grau de passivitat i complicitat de Serra Escandell és tan gran que a pesar de les greus acusacions que pesen sobre ell per altres temes (com el cas de la vivenda il·legal de Puig d’en Serra o l’asfaltat del seu negoci), i a pesar que tot això és ja en mans de la Justícia i que podria arribar a ser jutjat per aquests casos, l’alcalde continua actuant com si res no passés. El GEN, com ja ha fet en anteriors ocasions, continuarà col·laborant amb la Justícia per tal de posar en el seu coneixement totes les irregularitats que, de manera conscient i deliberada, comet l’alcalde de Sant Josep, autèntic perill per a la nostra illa que és precís neutralitzar de forma immediata, separant-lo de qualsevol càrrec polític.