El conjunt esglèsia-casa parroquial de Sant Francesc de s´Estany segueix caiguent. Una nova presa de pél de Consell i Govern Balear (02/04/2006)

A pesar de que la Conselleria de Patrimoni va incloure la restauració de la casa parroquial de l’església de Sant Francesc de s’Estany en el Pla de Gestió de Patrimoni 2004-2005 i a pesar de que, davant les crítiques de la Secció de Patrimoni del GEN-Gob Eivissa l’estiu passat donat l’estat deplorable de l’edifici, va anunciar l’inici de les obres pel desembre de 2005, a dia d’avui, i ja estam en el mes d’abril de 2006, aquesta rehabilitació ni tan sols s’ha adjudicat ni començat.

Aquests dies, amb motiu de la festivitat de Sant Francesc de Paula, patró de la parròquia, hem pogut assistir a una nova presa de pél del conseller de Patrimoni presentant la restauració d’un quadre de l’església, sense recordar les promeses fetes ni mencionar que l’edifici està que cau, literalment.

El GEN-Gob vol recordar que la rehabilitació de la casa parroquial, per convertir-la en centre d’interpretació del Parc Natural de ses Salines estava inclosa dins els projectes aprovats dins les inversions dels sous recaptats per l’ecotaxa, la passada legislatura. En arribar el PP al Govern l’any 2003, va ser aquest un dels pocs projectes que no es va anul·lar. A pesar d’això, i tres anys després, res se sap de la rehabilitació.

El GEN-Gob Eivissa vol recordar que va ser el propi Conseller de Medi Ambient del Govern, el Sr. Jaume Font, i el de Patrimoni del Consell, el Sr. Marí Tur, els que anunciaren, després de molts de retards, que finalment les obres començarien el desembre de 2005. Això només va ser un intent d’acallar les crítiques del nostre Grup davant l’injustificable retard en la restauració d’un edifici que és BIC i que, a més a més, tenia d’albergar ja, després dels cinc anys transcorreguts des de l’aprovació del Parc Natural de ses Salines, el centre d’interpretació del Parc.

Consell i Govern han d’explicar públicament el perquè del retard en aquesta inversió, si els sous estaven reservats des de la passada legislatura i reconfirmats en aquesta per ells mateixos.
El projecte va ser aprovat, per segona vegada, per la Comissió de Patrimoni el mes de març de 2004, fa ja més de dos anys. Que ha passat perquè a pesar dels anuncis continuats del Sr. Marí Tur, com ja és habitual en ells, la recuperació de l’edifici encara no s’hagi materialitzat.

Les úniques actuacions envers aquest emblemàtic conjunt durant els darrers 3 anys ha estat presentar en roda de premsa l’emblanquinada de la façana l’any 2003 i la « restauració” amb ciment d’una paret que s’havia enderrocat a rel d’un accident de trànsit. Res més. Mentrestant l’edifici segueix deteriorant-se i en alguns sectors segueix sense sostre.

Sembla que la Conselleria de Patrimoni està massa ocupada en donar llum verda a la destrucció d’innumerables jaciments arqueològics que “molesten” a les obres de les autovies i en anunciar, una vegada i un altre, restauracions que no arriben a fer-se realitat i no li queda temps per preocupar-se de protegir, rehabilitar i conservar el nostre patrimoni, tal i com està obligat per llei. Quantes vegades ha anunciat el Sr. Marí Tur la rehabilitació de les torres de sa punta de la Gavina a Formentera o la de sa Sal Rossa, per posar tan sols dos exemples? Què quedarà del nostre patrimoni, entre el que deixen caure i el que deixen destruïr?