El GEN anima a la població eivissenca a participar a la manifestació del dia 18 contra les autopistes (04/06/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa) anima a la població d’Eivissa a participar en la manifestació del dia 18 de juny contra la creació de les autopistes projectades a Sant Antoni i l’aeroport per les institucions insulars i autonòmica.

El GEN s’adhereix a la convocatòria feta per les plataformes veïnals que s’oposen a aquests projectes i col·laborarà activament en l’organització de la marxa i la recerca de suports a la mateixa, per tal que aquest acte constitueixi una inequívoca mostra de protesta cap a unes iniciatives imposades contra la voluntat de la població local.

La nostra organització fa una crida a totes les entitats privades i col·lectius socials, siguin de l’àmbit que siguin (educatiu, empresarial, cultural, professional, etc.) perquè, al seu torn, expressin també públicament la seua adhesió a la manifestació. L’abast del problema mos implica a tots, perquè tots en serem perjudicats. Per això, tots tenim també l’obligació de fer el necessari per garantir l’èxit de la marxa del dia 18.

El GEN recorda que només la mobilització popular ha aconseguit, en anteriors ocasions, aturar projectes que anaven contra l’interès general. Ha estat la veu del carrer, la protesta col·lectiva dels ciutadans, la que ha pogut anular impactes que avui patiríem si haguéssim estat inactius. Ses Salines o Cala d’Hort són alguns exemples significatius. Gràcies a la mobilització es varen evitar els desastres allà projectats. Ara tenim l’oportunitat d’evitar la construcció d’autopistes a una illa tan petita i fràgil com la nostra.

La festa que es farà el dia 11 i la manifestació que sortirà de Vara de Rei el dia 18 poden ser (i han de ser) la demostració clara que la població no vol el que s’està tramitant ara mateix al Govern balear i al Consell Insular. El nostre silenci pot ser interpretat com un suport a aquestes aberracions. Per això, tots hem de sortir al carrer i, pacíficament, expressar que no volem autopistes a la nostra illa.

Aquests macroprojectes, hem de recordar-ho, són el producte i conseqüència directa d’anys i anys de creixement urbanístic irresponsable i el resultat d’unes previsions que, de consolidar-se, condemnarien el nostre potencial turístics i la pròpia qualitat de vida dels habitants de l’illa. Avui, l’excusa utilitzada per les institucions per projectar aquestes autopistes és l’augment de població i de trànsit rodat. Per tant, no només hem d’aturar les autopistes. Hem d’aturar també allò que serveix d’excusa per projectar-les: l’ampliació de l’aeroport, el creixement descontrolat, l’especulació del sol. Així ho reclama el GEN des de la seua fundació, l’any 1982. Aquesta regulació racional ha de ser missió del Pla Territorial Insular, i el GEN estarà vigilant al seu contingut.