Artícle d´opinió - El tir de gràcia a les Pitiüsses (26/10/2005)

El Govern Balear ha decidit donar llum verda als plans del Consell Insular d’aniquilar qualsevol rastre de raciocini en matèria territorial.

L’anomenada Llei de Mesures Específiques per a les Illes d’Eivissa i Formentera en matèria d’ordenació territorial, urbanisme i turisme, és el tir de gràcia per a Eivissa i Formentera. A Mallorca, clar, no els preocupa gaire i, de pas, poden desfer-se definitivament d’un competidor dins dels mercat turístic. L’objectiu és deixar que les Pitiüses acabin als fems, venudes al turisme degradat, massificat, aquell que ni Mallorca ni Menorca volen, i sense possibilitat de canviar-lo en el futur perquè tot allò altre que tenim per oferir haurà desaparegut.

Mitjançant aquesta llei, que bàsicament consisteix en derogar a les Pitiüses totes les existents a la comunitat autònoma en aquestes matèries, s’aconsegueix donar definitivament el tractament d’urbanitzable al sòl rústic i s’abandona qualsevol possibilitat d’una ordenació territorial basada ni tan sols mínimament en el sentit comú i la sostenibilitat.

Deixant de banda el fet que aquesta Llei del Govern Balear és del tot anticonstitucional, en vulnerar legislació bàsica de l’Estat i oblidar la necessària igualtat de drets i deures que ha d’existir entre els ciutadans, podem fer-mos una idea de fins on arriba aquest atac psicòpata al nostre territori i a quins interessos serveix, només des del moment en que permetrà que es puguin construir nous hotels a sòl rústic, als quals s’els podrà exigir una parcel·la inferior a la necessària per a la construcció d’un habitatge. Els desenvolupaments urbanístics a la costa, al marge del que s’hagués previst als planejaments, també troben l’escletxa legal per créixer i multiplicar-se.

Des del GEN-GOB Eivissa esperam que qui té les competències per aturar aquest despropòsit ho faci. S’ha de fer intervenir el Tribunal Constitucional. S’ha d’evitar que es pugui pretendre donar aparença de legalitat a la destrucció del territori únicament en benefici d’especuladors i pocavergonyes. Les lleis bàsiques de l’Estat i la pròpia constitució han de servir per alguna cosa més que per enfrontar tertulians a ràdios i televisions. Si a un Estat de Dret les lleis estan per ser complides només per uns pocs, si es deixa tallar el bacallà a persones amb un respecte nul cap a les normes que han de garantir la igualtat dels ciutadans, els representants públics, tots, per acció o per omissió, seran responsables de l’instauració de l’imperi de la corrupció, de la perversió d’allò que havia de representar el sistema democràtic.