El Consell va subvencionar la reforma de Can Sala a canvi de conservar les pintures danyades. El Conseller de Patrimoni torna a mentir (16/10/2005)

Un nou disbarat envers el patrimoni rural de les illes s’està realitzant amb sous públics i amb la benedicció de la Conselleria de Patrimoni.

Efectivament, el Consell Insular ha concedit una subvenció per a la rehabilitació de la casa pagesa de Can Sala amb la condició que s’emprassin materials tradicionals i es conservassin i restaurassin les pintures que es trobaven al porxo, les mateixes que el GEN va denunciar havien estat danyades justament per mor de les obres de reforma del casal.

Can Sala es troba dins l’Inventari de Cases Pageses del Consell pel seu gran valor històric, patrimonial i etnològic, a més de ser mencionada a diverses publicacions de caire històric donat que va ser la casa natal del diputat a les Corts espanyoles Josep Ribas. La Secció de de Patrimoni del GEN va denunciar i provar amb fotografies que les obres de reforma de la casa estaven fent mal bé unes pintures antigues i de gran valor etnològic que es trobaven al porxo de la casa. A més a més, s’estaven encofrant amb ciment les parets de pedra de la casa.

El GEN va denunciar els fets davant la Conselleria de Patrimoni el passat 24 de setembre instant-los a paralitzar les obres i garantir la conservació de les pintures. El Consell, una vegada més, no va fer cas i va mirar cap un altre banda mentre es continuava destruint un bé patrimonial amb sous públics. Davant la manca de resposta i actuació de la Conselleria de Patrimoni, el GEN va fer pública la denúncia. Dies després el Sr. Marí Tur negava els fets, incontestables davant les fotografies i davant les evidències.

El GEN lamenta que qui ha de defensar el patrimoni no ho faci, en aquest cas segurament per qüestions familiars (els actuals propietaris de la casa i l’aparellador de l’obra), que els atemptats contra el nostre patrimoni es facin amb sous públics i que a més enganyi a l’opinió pública.

El GEN insta al Conseller de Patrimoni a que compleixi amb la seua obligació i que a més demostri públicament que les obres s’estan realitzant amb les tècniques i materials que pertoquen i en quin estat es troben les pintures de Can Sala (dibuixos geomètrics, creus vermelles i pintures als voltants d’algunes de les portes de la casa). Per altra banda, el GEN voldria saber quines pintures són aquestes que han aparegut “gràcies” a les obres, segons el conseller, donat que totes elles estan documentades i fotografiades des de fa temps.

Les pintures que encara es conserven a algunes cases pageses d’Eivissa i Formentera, cada vegada menys, tenen una forta càrrega simbòlica i un gran valor etnològic. Se’n parla d’elles a diverses publicacions, com ara Eivissa : El Palau pagès , de F. Hoachim i Ph. Rotthier i reeditat pel TEHP l’any 1991. Prompte només podrem conèixer el nostre patrimoni a través dels llibres d’història.
El GEN lamenta també que amb actuacions d’aquest tipus s’estan incomplint d’una manera sistemàtica la Llei de Patrimoni i la Llei de Cultura Popular , a més del més elemental sentit comú i estima cap el nostre passat que haurien de ser l’objectiu de qualsevol responsable de patrimoni. En els darrers temps estam veient impotents com bona part del patrimoni de les postres illes desapareix davant la impassivitat dels responsables polítics i tècnics.