El GEN rebutja les manifestacions de José Torres Cardona sobre la “taula rassa” que vol practicar en urbanisme. (08/04/2004)

El Grup d’Estudis de la Naturalesa (GEN-GOB Eivissa), davant les declaracions fetes pel nou conseller insular d’Urbanisme, José Torres Cardona, mostrant-se partidari de legalitzar totes les infraccions comeses fins ara i fer “taula rassa”, vol manifestar la seua perplexitat pel descar amb què aquest nou responsable públic dona cobertura a les il.legalitats que hauria de combatre.

El GEN considera que amb aquestes declaracions, el conseller demostra que la seua única intenció és amparar els especuladors urbanístics, protegint-los amb una impunitat institucional inacceptable en un estat de dret. La “taula rassa” que defensa Torres Cardona no fa sinó situar el conseller com a còmplice dels especuladors i dels infractors urbanístics que haurien de ser sancionats, i no ajudats des del Consell.

La legalització massiva que anuncia Torres Cardona representa una autèntica bufetada cap aquells ciutadans i promotors que decideixen complir amb les lleis, i suposa també una invitació clara a l’incompliment de les normatives, ja que s’estimula l’anarquia urbanística, l’infracció generalitzada i l’especulació sense por a cap conseqüència legal.

El GEN creu que aquestes manifestacions i aquest talant tant desafortunats son un clar anticip del que serà el Pla Territorial Insular que ultima el Consell Insular. Si aquesta és la filosofia del Consell, és evident que el PTI serà un catàleg de legalitzacions d’aberracions urbanístiques que haurien de ser combatudes, fins i tot amb accions judicials, sancions econòmiques i demolicions. La postura del conseller permet pronosticar un PTI que no serà sinó una burla a la llei i una eina feta a mida pels promotors que incompleixen les normes.

Especialment greu és el cas de les Normes Cautelars i Subsidiaries de Santa Eulària des riu, exemple de legalització massiva d’infraccions investigades fins i tot per via penal en els jutjats. Novament, igual que en el cas Cretu, els polítics tracten de cubrir-se les esquenes legalitzant allò que mai pot ser legalitzat. Si es continua practicant la “taula rassa” de manera successiva, ens trobarem que cada pocs anys s’aniran legalitzant les infraccions que es cometin, de manera que ningú tendrà necessitat de complir la llei.

Això fa que les institucions responsables de l’ordenació territorial pitiüsa s’hagin convertit en un autèntic perill per a la nostra illa, en una fàbrica d’impunitat i en un insult a la legalitat.