Més beneficis en el PTI per als interessos empresarials de Matutes i en contra de l’interès general (19/08/2005)

El GEN-GOB Eivissa vol denunciar l’enèsim tracte de favor i privilegi que contempla el Pla Territorial Insular (PTI) envers els interessos empresarials del Grup d’empreses Matutes i en contra del territori d’Eivissa.
En aquesta ocasió es tracta de la previsió d’acondicionar amb sous públics l’accés a la pedrera de Cas Capità, recentment adquirida per Suministros Ibiza S.L. (del Grup Matutes) i MAB (empresa beneficiada amb la major part de les obres d’ampliació de les carreteres d’Eivissa i Formentera).

És absolutament inadmissible que un instrument d’ordenació del territori contempli l’adequació de l’accés a una pedrera que funciona il·legalment des de fa més de 40 anys -donat que ni tan sols té la preceptiva llicència d’obertura i incompleix reiteradament la normativa existent sobre activitats extractives, remors, etc.- motiu pel qual la Fiscalia de Medi Ambient d’Eivissa ha obert diligències, i que a més es troba a un espai de màxima protecció (ANEI).

El que haurien de fer les institucions implicades (Consell i Ajuntament), davant una activitat molesta com és aquesta hauria d’haver estat des de fa anys, ordenar la clausura de la pedrera. En lloc d’això, el Consell d’Eivissa i Formentera ha contemplat en el PTI arreglar amb els sous dels ciutadans els accessos a un negoci privat que funciona il·legalment simplement perquè recentment ha estat adquirida l’explotació per Abel Matutes, màxim impulsor i beneficiari de la política de destrucció territorial que estan patint aquestes illes.

L’explotació de la pedrera de Cas Capità és una peça més del trencaclosques políticoempresarial que ha creat el PP per a la construcció de les autovies que fragmentaran i destruiran d’una manera definitiva el fràgil territori insular.

El GEN-GOB Eivissa troba també inadmissible la resposta que ha donat el conseller del Pacte Joan Boned beneint la mesura, suposam que degut o bé al seu desconeixement sobre el tema i sobre el PTI, o bé perquè la pedrera es troba dins el municipi d’Eivissa i el seu Alcalde es troba imputat per no haver actuat contra una activitat il·legal. De fet, cap alcalde d’Eivissa en els darrers 40 anys ho ha fet.

L’excusa-argument emprat pels nostres (és un dir) representants polítics, en el sentit de que els vesins demanen una solució al problema del tràfic dels camions i a les molèsties (pols, remors, etc.) que ocasionen és inacceptable perquè l’única solució legal passa per clausurar l’esmentada pedrera donat que funciona des de la més absoluta il·legalitat.

És vergonyós que de totes les pedreres existents a les Pitiüses, aquest sigui l’únic cas en que el PTI preveu adequar, amb sous públics una vegada més, l’accés. La raó és perquè el seu nou propietari és el Sr. Matutes i l’excusa, una vegada més, són els vesins.

El GEN adverteix al Consell Insular que les institucions públiques no poden actuar ni regular des de l’arbitrarietat. A això se li diu prevaricació. Les administracions públiques han de regular impulsant una norma general per a tots els casos i no mirant per interessos particulars concrets. Si creuen que el problema d’aquesta pedrera són els accessos, per què no contemplen obligar a la propietat a solucionar-lo?, per què ho hem de pagar entre tots? Això és malversació de fons públics.

El GEN-GOB exigeix del Consell una explicació pública de per què el PTI, en lloc de mesures tan arbitràries i contràries a la llei com la denunciada, no preveu la solució dels punts negres concrets de les carreteres pitiüses, autèntics culpables de la major part dels accidents de tràfic.