GEN-GOB Eivissa - Programa Natura'2005 Campament Cala Jondal

Totes les activitats que desenvolupa el GEN-GOB Eivissa (GEN) tenen com a finalitat arribar a un equilibri entre l’activitat humana i la conservació del patrimoni natural i cultural que tenim a les Pitiüses. Una d’aquestes activitats la constitueix el programa NATURA. Aquest programa d’activitats a la naturalesa està organitzat per Turisme Jove de les Illes Balears, i el Servei d’Educació Ambiental del GEN elabora i executa el programa. Ja en la seva sisena edició, aquesta activitat es desenvolupa com a campaments escolars de fi de curs.

El programa NATURA, amb el seus continguts, te uns objectius específics:

En aquesta sisena edició, el Servei d’Educació Ambiental del GEN va dissenyar els continguts de l’activitat centrats en tres eixos principals: la naturalesa dels nostres boscos, el medi marí i les platges i la introducció en el món de l’ornitologia, concretament en l’alimentació dels rapinyaires. El programa es completava amb tallers, jocs, excursions...

El programa s'ha desenvolupat entre els dies 9 de maig i 22 de juny de 2005.

Com ja hem dit anteriorment, el Servei d'Educació Ambiental del GEN va dissenyar el programa d'enguany centrat en tres eixos principals.

El primer tema en tractar era el medi marí i les platges. Aquest taller es realitzava la primera nit que el grup quedava al campament. Aquest taller, molt ampli i complet, es desenvolupava mitjançant un conte per acolorir (pels més petits), restes d'animals i plantes recollits a les platges, diapositives i jocs.

Al dia següent es tractava el segon eix, és a dir, la naturalesa dels nostres boscos. Aquest tema es desenvolupava mitjançant jocs de descoberta sobre la flora i fauna de la zona des Jondal. Amb els més petits s'utilitzava la figura d'un geni, el "geni des bosc des Jondal", que els convidava a descobrir amb ell els secrets del bosc des Jondal.

També en aquesta jornada, però amb horari de tarda, es realitzava el taller que constitueix el tercer eix principal del programa: introducció a l'ornitologia i anàlisis de l'alimentació dels rapinyaires mitjançant les seues egagròpiles. Aquest taller ha set molt valorat pels participants, tant pels alumnes com pels mestres acompanyants, ja que és un taller on es tracta un tema molt desconegut per la majoria dels participants. A més a més, és un taller en el que es manipulen diferents utensilis (pinces, lupes, quaderns, pegament...) i els participants realitzen un treball científic real. El fet d'analitzar el contingut d'una egagròpila és, en si mateix, tota una experiència.

La resta del programa ha complementat aquests temes principals amb tallers, jocs, concursos...

Hem de tenir en compta que en l'edició d'enguany han participat també 2 grups d'Educació Infantil.

En aquesta edició, el taller més valorat ha set el d'Ornitologia, per la novetat, la manipulació dels utensilis, la investigació...

El balanç dels campaments d'enguany és el següent: