Campanyes realitzades pel GEN-GOB Eivissa - La gran manifestació del 22 de Gener de 1999

El Grup d'Estudis de la Naturalesa (GEN) va convocar, el 22 de gener de 1999, la més gran manifestació que es recorda a la història d'Eivissa i Formentera. Entre 11.000 i 12.000 persones sortiren aquell dia al carrer sota el lema "Per al nostre futur, no més destrucció", amb el que es demanava l´aturada de l´ona destructora que afectava les illes en aquell moment.

Les condicions que hi havia a Eivissa i Formentera en aquell moment expliquen l´èxit de la convocatòria. Les illes es trobaven en ple "segón boom constructor", amb un augment brutal de l´activitat edificatòria i una escassa normativa de protecció del territori. La confluència d´ambdues circumstàncies feia insostenible la situació. Això es va veure empitjorat per qüestions més concretes, com la polèmica sobre el camp de golf de Cala d'Hort, les protestes per noves línies elèctriques d´alta tensió en el camp, l'ampliació del port d'Eivissa, i l´urbanització de Benirràs. L´actitut de les autoritats governants en aquell moment (totes del PP) era, davant aquest panorama, de total i absolut recolzament a les promotores, i de complet menyspreu a la voluntat popular.

Mentres tant, el Govern balear de Jaume Matas preparava unes Directrius d'Ordenació del Territori (DOT) que el GEN considerava absolutament insuficients per lluitar eficaçment contra l´aniquilació dels nostres darrers espais.

Aquest conjunt de circumstàncies varen fer que el GEN decidís, a finals de l´any 98, convocar una gran manifestació pública, tal i com havia passat el mes de novembre del 98 a Mallorca i passaria després, en febrer, a Menorca. La resposta de tots els col.lectius, entitats i partits (llevat del PP) a la proposta va ser magnífica i al llarg de dos mesos de preparatius es recollí l´adhesió de gairebé tota la societat pitiüsa. En arribar el dia, el Passeig de Vara de Rei es va omplir de gent, que després va recòrrer les principals avingudes de la ciutat (Ignasi Wallis, Isidor Macabich, carrer Balears i Avinguda Espanya), fins arribar una altra vegada a Vara de Rei, on es va llegir el manifest de l´acte. En aquell manifest es lamentava la passivitat i la complicitat dels polítics governants davant la devastadora destrucció que patien els darrers llocs que ens quedaven sense urbanitzar.

Un vídeo amb les imatges d´aquella manifestació i la lectura del manifest final és a la venda en el GEN.