Campanyes realitzades pel GEN-GOB Eivissa - Parc Natural de Cala d'Hort

Cala d'Hort, al Sud-Oest de l'illa d'Eivissa, representa, junt amb ses Salines i es Amunts (al N) un dels llocs més importants ecològicament de les Pitiüses. Juntament amb el massís montanyenc del Cap Llentrisca i sa Talaia de Sant Josep, ha estat objecte d´especial protecció per part del Govern Balear a rel de les fortes pressions ecologistes per evitar la construcció d´un camp de golf i diverses urbanitzacions en aquest indret.

La lluita per Cala d'Hort va començar a principis dels 90, quan la promotora Calas del Mediterráneo SA, amb domicili a Madrid, va presentar un projecte per fer un camp de golf de 18 forats en una extensió de 600.000 metres quadrats, incloent-hi el corresponent hotel i altra oferta turística. Just al costat del camp de golf es projectaven també dues grans urbanitzacions i vivendes vacacionals aïllades. En conjunt, tot això hagués representat la total i definitiva destrucció d´un dels paratges més emblemàtics d´Eivissa, tant des del punt de vista ecològic com paisatgístic.

Els promotors ràpidament varen trobar la complicitat de l'Ajuntament de Sant Josep (en mans del PP), que en tot moment va posar-se de part de la promotora i no va voler escoltar els veins de la zona, que s´oposaven al projecte. De fet, ja des del primer moment es va constituir la Plataforma Cívica contra el Camp de Golf de Cala d'Hort, que agrupà a quasi totes les associacions de veins del municipi de Sant Josep. El GEN va presentar diversos recursos en els tribunals, va organitzar actes de protesta, reunions, va editar folletons i cartells, conferències, etc. durant els deu anys que va durar la lluita.

El Consell Insular d'Eivissa i Formentera, també del PP en aquells moments, va donar igualment suport a la promotora, tot i que l'il.legalitat del seu projecte era evident. De fet, ja abans es va tenir que reformar una llei (la d'Espais Naturals) per poder construir aquest camp de golf. La polèmica sobre aquest projecte va ser un dels principals motius que portaren el GEN, el 22 de gener de 1999, a convocar una gran manifestació que va reunir 13.000 persones als carrers d'Eivissa. L'èxit d'aquesta manifestació va ser incontestable i poc després fins i tot el PP es va comprometrer a impedir l'execució d'aquest projecte a Cala d'Hort. Poc després el canvi polític sorgit a rel de les eleccions municipals i autonòmiques va posar en marxa la declaració de tota la zona com a Parc Natural.

El Parc Natural, tan llargament esperat, va arribar a ser una realitat l'any 2002. A finals del 2003, però, un nou canvi de govern a les institucions posa de nou en perill a aquest espai irrepetible: el Govern Balear anuncia la supresió del parc mitjançant la llei d'acompanyament de presupostos. Concretament, el parc natural, de més de 2.700 has d'extensió passarà a tenir una superficie terrestre de 0'5 has, tota una aberració que posa de nou en perill tot aquest patrimoni natural

Ara, el GEN ha emprés una campanya a la que et pots sumar per ajudar-mos a evitar la desaparició d'aquest parc i del de Llevant, a Mallorca.