25 Aniversario del Anuari Ornitològic

L'Anuari Ornitològic de les Balears (AOB) celebra el seu 25è aniversari amb la publicació d’un nou volum, el número 25. Com passa el temps!!!

L’anuari és una revista tècnica especialitzada en ornitologia que edita el GOB i que compta amb la col.laboració del GEN, el GOB Formentera i la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) com a entitat coeditores.

Acutalment podem trovar força publicacions similars a l'Anuari Ornitològic, però cal destacar que l'AOB és el més antic d'Espanya. Malgrat que actualment vàries comunitats autònomes, Parcs Nacionals i Naturals i fins i tot algunes localitats com l'estret de Gibraltar han publicat anuaris ornitològics, no tots aconsegueixen sortir anualment com és el cas de l’AOB. Per tant, les Illes Balears és una de les poques autonomies que pot dir que compta amb un anuari ornitològic propi. L'AOB es publica cada any, sense excepció, a mitjans de juliol, igual que els anuaris de la Comunitat de Madrid i de Catalunya.

Actualment, l'Anuari del GOB s'intercanvia entre més de 140 revistes científiques de tot el món, encara que no totes són d'ornitologia. Algunes d’elles fins i tot provenen de paísos tan llunyans com Austràlia o Japó.

Els inicis del AOB varen ser molt modestos, a la imprempta només s'imprimien les portades dures, les pàgines es fotocopiaven a una copisteria. A partir del volum 3 va ser quan la publicació va anar guanyant cos, fins a arribar als volums actuals. Com a exemple podem dir que, mentre el primer volum tenia només 40 pàgines, en els darrers anys el volum oscil.la entre 286 i 300 pàgines que s'editen gràcies al seu patrocinador, Endesa.

El contingut de la publicació consta principalment d'observacions de camp, de fet el capítol d'avistament d'aus és el que ocupa més pàgines. En ell hi participen uns 200 ornitòlegs que aporten unes 8.000 cites anuals de 342 espècies d'aus. I també, com en qualsevol gran publicació, hi apareixen articles que tracten sempre sobre l'avifauna de les illes. Molts d’ells són treballs sobre espècies rares, el seguiment de la migració, noves espècies nidificants, estudis en relació a la muda i la conservació d'espècies en perill d'extinció entre moltes altres temàtiques.

Aquest any 2011 es compleix també el 20è aniversari de la creació del comité de rareses de Balears. Existeix un comité de rareses també a nivell estatal, però el nostre va ésser el primer comité de rareses creat a nivell local. Està format per un grup d'experts en identificació d'ocells, han passat més de 32 ornitòlegs i cada any es publica un informe a l'Anuari. A les Balears es treballa amb unes 101 espècies rares i cada any arriben una mitjana de 30 registres més per a la seva homologació. Gràcies a ells, diverses espècies d'aus amb migració molt oriental s'han incorporat a la llista de rareses d'Espanya.

Per tot l'esmentat, l'Anuari és la revista de referència ornitològica de Balears i tot un exemple de treball constant i en equip en el que hi participen ornitòlegs de las quatre illes.

I què podem dir del futur? Des de l'any 2010 s'han incorporat en el capítol de cites ornitològiques les observacions aportades per diversos ornitòlegs menors d'edat. Aquest fet suposa la incorporació de sabia nova i augura una bona renovació generacional. Inevitablement, ben aviat el futur de l'Anuari passarà per convertir-se en una publicació digital. El GOB haurà de ser avantguarda i donar exemple, així que es digitalitzaran totes les seves publicacions, per a fer-les interactives, s’incorporaran pàgines flash i moltes altres novetats. D’aquesta manera, en nom del GOB no es tallarà cap més arbre per editar les seves publicacions en format paper.

Després de llegar aquestes línies, quan obriu les pàgines de l'Anuari, penseu quantes hores de camp han dedicat els ornitòlegs, naturalistes i tots els altres col.laboradors per a fer possible aquesta publicació. Volem convidar-vos a seguir enviant les vostres valuoses aportacions en favor de la conservació i del futur d'aquests animalons amb plomes.

Moltes gràcies per tot el vostre suport!!!!